Regionerne sætter adresser på 80.000 lockoutvarsler

Mandag er listerne over de regionsansatte, som vil rammes af en lockout, sendt til de faglige organisationer.

Antallet af lockoutede ender højere, end Dansk Regioner havde regnet med, forklarer regionernes chefforhandler, Anders Kühnau.
Antallet af lockoutede ender højere, end Dansk Regioner havde regnet med, forklarer regionernes chefforhandler, Anders Kühnau.
Foto: Mette Mørk / Ritzau Scanpix

De præcise lister over, hvilke regionsansatte der vil blive ramt af en lockout, hvis forhandlinger om en ny overenskomst ender med en konflikt, er mandag sendt ud.
    
Det bliver omkring 80.000 ansatte på 17 hospitaler - herunder Rigshospitalet og Odense og Aarhus Universitetshospital - og sygehuse, der vil blive ramt.

Lockouten rammer også de fem regioners eget administrative personale på regionsgårdene.
    
Det fremgår af en liste, som Regionernes Lønnings- og Takstnævn, RTLN, mandag har sendt til de faglige organisationer.
    
Antallet af lockoutede ender højere, end Dansk Regioner havde regnet med, forklarer regionernes chefforhandler, Anders Kühnau.
    
- Det skyldes, at vi har lavet en meget grundig gennemgang af, hvor strejkerne rammer.
    
- På de afdelinger, hvor strejkerne rammer, bliver vi nødt til at udtage hele afdelingen til lockout for sikre, at der ikke er læger og andet personale, som går på arbejde på afdelinger, hvor der ikke er patienter, siger han.
    
Han forklarer, at de fem regioner vil blive ramt på stort set samme måde.
    
Overlægeforeningen mener, at lockouten er uansvarlig, da der ikke er forhandlet nødberedskab på plads endnu.
    
- Jeg undrer mig over, at regionerne siger, at der er patientgrupper, der ikke vil blive berørt at lockoutvarslerne. Men reelt har regionerne jo ikke forhandlet et nødberedskab på plads, siger Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen, i en pressemeddelelse.

Anders Kühnau peger på, at der heller ikke var et nødberedskab på plads, da fagforeningernes strejke blev meldt ud.
    
- Jeg havde da gerne set, at man ikke havde meldt så omfattende en strejke ud, uden at der var et nødberedskab på plads.
    
- Men det er klart, at vi bliver nødt til at forholde os til, at når der er meldt så omfattende en strejke ud, bliver vi også nødt til at reagere, siger han.
    
Undtaget fra en lockout er områder under psykiatrien, abortsamrådssekretariaterne, akutlægebilerne og såkaldte palliative teams, som er hjælp til uhelbredeligt syge, hvis helbredende behandling er indstillet.
    
Der vil samtidig også blive udført livsvigtige operationer og anden akut behandling som fødsler og kræftbehandling.
    
En lockout er arbejdspladsernes modsvar til en strejke. Ved en lockout bliver arbejdstagerne udelukket fra arbejdet uden løn.