Regioner svigter smerteramte

Midt- og vestjyder med kroniske smerter er en totalt overset gruppe - den kritik kommer nu fra flere overlæger.

Smerter i skuldre, nakke og ryg er hverdag for mange danskere. Men det er svært at få behandling for skavankerne.

En af dem, der har ondt hver dag, er 37-årige Louise Refshauge fra Fjelstervang ved Herning - men der er ingen hjælp at hente på sygehuset.

- Man kommer i klemme som patient, fordi de ikke har forstand på smerter. Flere bliver mistroet, at de ikke har så ondt, som de siger. Det er jo dybt frustrerende og dybt nedværdigende for os, der kommer ind på den måde, fortæller hun.

Anklages for narkomani

Efter 25 operationer, en stomi og et liv med sygdommen Crohn står hun i dag tilbage med kraftige kroniske smerter. Hun er langt fra tilfeds med behandlingen. Og det billede genkender formanden for Colitis-Crohn Foreningen i Danmark.

- Patienterne bliver anklaget for, at det er narkomani - de bliver negligeret, og de får fortalt, at det ikke passer, at de har så ondt, som de har, fortæller formand Bente Buus Nielsen og understreger, at det ikke er udtryk for uvilje hos lægerne. De mangler simpelthen den rigtige uddannelse, mener hun.

For få smerteklinikker

850.000 danskere lider af kroniske eller vedvarende smerter. Alligevel er der i Region Midtjylland kun 400 behandlingspladser. Til sammenligning har Region Syddanmark 5000 pladser - altså mere end 12 gange så mange.

Et af de steder, der er hjælp at hente, er på specialiserede klinikker for kroniske smerter. Dem har Region Midtjylland ingen af, men i Region Syddanmark er Christian Nielsen leder af smerteklinikken i Give.

- Sygehusene er ikke indrettet til at behandle kroniske smertepatienter. Der er ikke sat plads af til smertebehandlingen. Og det er et problem, understreger han og efterlyser flere smerteklinikker på landsplan. Han bakkes op af overlæge Gitte Handberg fra OUH, som er formand for SmerteDanmark.

Dobbelt så mange kvinder som mænd udvikler kroniske smerter.

Midt- og Vestjyder med kroniske smerter er en overset gruppe . Det mener en overlæge.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.