Reaktioner på Radikales valgkrav: Bluff eller retsstatens redning?

De politiske reaktioner er blandede ovenpå Radikale Venstres krav om et folketingsvalg lige efter sommerferien.

6:03
Flere politikere reagerer på Radikale Venstres krav om et valg efter sommerferien.
Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Radikale Venstres krav om et folketingsvalg inden 4. oktober skaber store reaktioner fra politiske kollegaer. 

I stedet for at kræve en uvildig advokatundersøgelse af statsministeren, skal statsministeren udskrive valg. Sådan lyder kravet fra Radikale efter et ekstraordinært møde i dag. 

Advokatundersøgelse skulle vise om Mette Frederiksen begik grov uagtsomhed i forbindelse med beslutningen om at aflive alle danske mink. Men den undersøgelse var der ikke flertal for. I stedet kræver partiet et valg senest 4. oktober, når Folketinget åbner. 

Et politisk stunt

Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, er ikke just imponeret over Radikale Venstres krav. 

- Det er godt, man er udstyret med humoristisk sans, når sådan noget her sker, siger Søren Pape til TV2. 

Han glæder sig over folketingsvalget, men mener, kravet om et valg fra Radikale er bluff. 

- Det her med valg er jo et rent stunt. Det har statsministeren jo allerede planlagt. 

- Nu får vi folketingsvalg, og det skal jeg hilse og sige: Dét glæder jeg mig til. Men var der nogen der var i tvivl om, der ville være kommet valg i efteråret alligevel? 

Positivt for demokratiet

Men så skråsikker bør Søren Pape ikke være. Det mener formanden for Kristendemokraterne, Marianne Karlsmose. 

- Det er rigtigt, der har været valgrygter, men det er langt fra givet, at der skulle udskrives valg. Det er noget pjat at sige, mener hun. 

For hende er det en sejr for demokratiet. Og en mulighed for at få både i pose og sæk. 

- Det udelukker ikke, at vi kan få en uvildig advokatundersøgelse. Hvis vælgerne peger på en blå regering, så kan vi alligevel ende med en undersøgelse, pointerer Marianne Karlsmose. 

- Vi skal glæde os over, at befolkningen kommer på banen og får mulighed for at komme til orde nu. 

Og derfor er det næsten ren win-win for Kristendemokraterne, mener Karlsmose. Men også kun næsten.  

- Det er ikke så positivt for os selv med et valg lige nu, men jeg synes, demokratiet er så vigtigt, at det er bedre end intet valg. Det er demokratiet og retsprincipperne der på spil her, siger hun. 

Tilfredse socialdemokrater

I Socialdemokratiet er der tilfredshed over udmeldingen fra Radikale Venstre. 

Det skriver partiet politiske ordfører, Rasmus Stoklund. 

Men det kommer ikke som nogen overraskelse, mener Socialdemokratiets Annette Lind, som er valgt til folketinget for Vestjyllands Storkreds. 

- Vi har ikke faste valg i Danmark, så vi skal altid være klar. Og det har jeg været længe.

Hun vil dog ikke kommentere på minkkommissions rapport eller den advokatundersøgelse, som nu ikke bliver en realitet. 

- Der har været rigtig hård kritik, og det er selvfølgelig vigtigt, at vi tager det til efterretning, siger Annette Lind. 

Et politisk problem 

Både Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt og Liberal Alliances Alex Vanopslagh kritiserer Radikale Venstre for deres krav om valg. DF-formanden beskylder Radikale Venstre for at gøre, hvad der er bedst for dem selv, i stedet for hvad der er rigtigt at gøre. 

- Det her er nok det klareste eksempel i Danmarks nyere historie på, at man har kunnet veksle forventede ministerposter med helt garanterede retsstatsprincipper, siger Morten Messerschmidt til TV2. 

Andreas Steenberg, som sidder i folketinget for Radikale Venstre, valgt i Vestjyllands Storkreds, erkender, at der var udsigt til valg inden længe, men siger, at det ikke handler om selv at komme i regering. 

- Det er klart, vi vil gerne i regering. Men det handler om mere end det. Vi skal ikke have en et-partis regering, vi skal have en regering, hvor man sørger for, at flere bliver hørt, og magten ikke bliver samlet om så få mennesker, siger han. 

Han understreger, at Radikale Venstre ser kritikken fra minkkommissionen som en kritik af et politisk system, som er samlet om få mennesker. 

- Derfor er det store spørgsmål: Hvordan kan det være, at så mange embedsmænd kan begå fejl? Og der er der meget, der tyder på, at det handler om kulturen i administrationen. Det vil en rigsretssag eller en advokatundersøgelse ikke ændre på. 

- Selvfølgelig er loven blevet brudt, spørgsmålet er, om det var med forsæt. Og det kan man læse klart i granskningskommissionens rapport, at det ikke var, og det er derfor, vi træffer den konklusion, forklarer han til TV2.