Rådne rønner skal give job

Regeringen er klar til at lade usælgelige helårshuse ændre status til fritidsboliger. Målet er at skabe nye job og få renoveret rådden boligmasse.

Kommunerne skal have mulighed for at ophæve bopælspligten på de tusindvis af usælgelige huse, som især præger landsdelens landkommuner.

7.000 nye job

Det mener regeringen, som derfor nu er parat med en ny friboligordning, hvor helårshuse kan sælges som fritidshuse og senere ændre status til helårshuse igen, hvis ejerne ønsker det.Manøvren skønnes at kunne skabe op mod 7.000 nye jobs på landet. Det skiver Jyllands-Posten.

Især i udkantskommuner

En opgørelse fra boligportalen Boliga.dk viser, at der på landsplan er 5.253 huse til salg under 700.000 kroner. Og især i kommuner som Morsø, Thisted, Lolland, Langeland og Bornholm fylder boliger den prisklasse hos ejendomsmæglerne

Vil tiltrække turister

By- og boligminister Carsten Hansen, Soc. Dem., mener, at ordningen vil gavne på flere planer:- Vi tror, at mange af husene vil blive opkøbt, gjort i stand og udlejet. Samtidig er jeg overbevist om, at mange ejere vil foretrække at flytte ind i deres fritidshuse permanent, den dag, de ikke mere behøver at gå på arbejde, siger han til avisen.

Arbejde til håndværkere

Håndværksrådet anslår, at hver af de mere eller mindre forfaldne huse, vil skulle renoveres for mellem 500.000 og 1 mio. kr., hvilket er arbejde for mellem 2.000 og 4.000 håndværkere. Dertil kommer fuldtidsbeskæftigelse for 1.600 personer med at leje husene ud til turister og den generelle vedligeholdelse vil generere yderligere op mod 1.200 job lyder vurderingen.

Vil ikke have et nyt Skagen

På Mors ser borgmester Lauge Larsen muligheder i den nye ordning, men han advarer mod bare at give los:

- Det er fint, hvis det kan skabe liv og redde huse fra at blive revet ned. Men vi må ikke komme i samme situation som fx. Skagen, hvor store dele af byen ligger stort set øde hen store dele af året, fordi husenes ejere kun kommer i ferierne. Det gælder for os som kommune om at se kritisk på, hvilke huse der får lov at ændre status, siger Lauge Larsen, Soc. dem. 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.