Psykolog: Tal med børn om skyderi i Field's og lyt grundigt

Forældre kan ikke skærme børn fra historierne om søndagens skyderi i Field's. Derfor skal det italesættes.

20220704-094626-L-1920x1280we
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det er vigtigt, at forældre og voksne taler med børn og unge om det, de har set og hørt fra søndagens skyderi i shoppingcenteret Field's, hvor tre blev dræbt og fire såret af skud.

Det fortæller psykolog ved Red Barnet Mozhdeh Ghasemiyani.

- Det allervigtigste er at lytte grundigt til børnene og tage udgangspunkt i det, de har set og hørt, siger psykologen.

Hun siger videre, at søndagens episoden føles meget voldsom, når det er sket på et sted, mange kan genkende, og hvor de måske kan have været selv. Derfor rammer det hårdere, end hvis det var sket i USA.

- Skolerne er lukket, og pædagoger og lærere kan ikke hjælpe og rådgive de unge og børnene. Forældrene har derfor en ekstra opgave om at være nærværende og tale med sit barn, siger Mozhdeh Ghasemiyani.

Vær varsom med detaljer

Ved de mindste børn er det ifølge psykologen vigtigt at undgå at gå i for mange detaljer. I stedet skal forældre være til stede og lytte til det, der gør dem utrygge.

Børn fra syvårsalderen forstår begrebet døden, og derfor kan beretningerne virke mere skræmmende end hos de yngre børn.

Ifølge psykologen er det her vigtigt, at de voksne forsøger at skabe tryghed ved at fortælle, at den formodede gerningsmand er i politiets varetægt.

- Nogle af børnene forstår ikke, når historierne kører igen og igen, at det er noget, der skete i går (søndag, red.), og at det er overstået, siger Mozhdeh Ghasemiyani.

De lidt ældre børn igen kan have set billeder og videoer fra hændelsen på de sociale medier, og det er derfor vigtigt ifølge psykologen at forklare dem, at de ikke skal dele dem, og at der findes mange usandheder derude.

- Man kan desværre ikke skærme børnene for, hvad der er sket. Det handler ikke kun om sociale medier. Der er rigtig mange historier, der går rundt, som man kan høre på legepladsen eller hos en ven.

- Historierne kan virke voldsommere end virkeligheden, så det er vigtigt, at vi er i tæt dialog med børnene om det, siger hun.