Psykolog: - Det er vigtigt at være ærlig omkring, at det her er hårdt

En psykolog fortæller, at det er ganske naturligt, hvis man synes det er svært at få familielivet til at hænge sammen i øjeblikket.

Hverdagen er allerede vendt op og ned for mange, og nedlukningen af det meste af det offentlige Danmark fortsætter nu til efter påske. Det sætter familielivet i prøve i mange hjem.

Og det er helt naturligt, forklarer psykolog Jørgen Rønsholt.

- Mange familier er presset på logistikken med job og så videre. Men på det lidt dybere niveau, så vil vi mennesker rigtig gerne have hverdagsrutiner og vaner. Vi kan rigtig godt lide, at der er tryghed og forudsigelighed i vores hverdag. Så det at være i de her fuldstændigt omskriftelige hverdagsstrukturer, det er voldsomt for alle, og vi bliver også bombarderet med usikkerhed for fremtiden, fortæller han.

Der er dog ting, man selv kan gøre, når hverdagen bliver for hård, forklarer han.

- Det er vigtigt at være ærlig omkring, at det her er hårdt. Alle har brug for både alenetid og socialtid, og her bliver der jo vendt op og ned på alle mulige strukturer. Selv de allerstærkeste familier bliver også presset af det her, og vi skal lære at være mere omgængelige og trække vejret lidt dybere. Og så skal vi prøve at skabe struktur i hverdagen, siger han og fortsætter:

- Vi skal hjælpe hinanden med både at være på arbejde og i hjemmescenen samtidigt. Og er man to i en familie, så kan man selvfølgelig hjælpe hinanden, men der er mange, der også står alene med det, og der må vi erkende, at det her er et kæmpe tryk at putte ind i hvilket som helst familiesystem, og vi vil se ret forskelligartede mekanismer på det.

Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Livsstil.