Psykiatriske konsulenter skal sikre fængsler

Flere fængselsbetjente udsættes for overfald - i sidste uge to fængselsbetjente fra Nørre Snede. I dag var Justitsministeren kaldt i samråd for at forklare sig.

Alle arresthuse skal have en psykiatrisk konsulent tilknyttet. Det er et af de løsningsforslag, Justitsminister Karen Hækkerup i dag præsenterede.

Hun var af SF's retsordfører, Karina Lorentzen, kaldt i samråd for at forsvare, at antallet af psykisk syge eksploderer, mens antallet af betjente er faldende.

Efter samrådet er meldingen fra ministeren klar:

- Vi skal blive bedre til at hjælpe dem, som er psykisk syge, i vores fængsler. Men vi skal også være bedre til at nogle gange at få dem behandlet uden for murene, for det er faktisk ude i det ordinære sundhedsvæsen, at de bedste kompetencer er, lyder det fra Karen Hækkerup.

Hun fortæller i øvrigt, at fængselsbetjente landet over bliver videreuddannet i at håndtere og spotte fanger med psykiske problemer, men ministeren er også klar med et nyt løsningsforslag.

- Vi skal have psykiatriske konsulenter i vores arrestehuse. Det er en aftale, vi allerede har lavet, og som vi næsten er i mål med. Vi har svært ved at få én psykisatrisk konsulent til alle arresthuse, og derfor arbejder vi nu på, hvordan vi evt. kan slå stillinger sammen eller lave en videokontakt i stedet, forklarer hun.

Indsats ikke tilstrækkelig 

Karina Lorentzen, der havde kaldt justitsministeren til samråd, glæder sig i dag over de nye tiltag, men mener ikke, at det er nok.

- Jeg kunne godt tænke mig, at man gjorde noget mere for at få dem, der har en decideret sindssygdom, ud af kriminalforsorgen. Det er desværre stadig svært at få de retspsykiatriske afdelinger til at tage imod de her mennesker. Men de må jo faktisk ikke være i kriminalforsorgen, lyder det fra SF's retsordfører.

Den indsatte, der i sidste uge overfaldt to betjente i Statsfængslet ved Nørre Snede, var ikke psykisk syg. I Nørre Snede får underbemanding i stedet skylden for det stigende antal overfald på fængselsbetjente. Den køber justistministeren dog ikke nødvendigvis.

- I nogle af de tilfælde, hvor der har været overfald, har det ikke været fordi, at der er dårlig bemanding på vagterne, så man skal passe på med at sige, at overfald kunne have været undgået, hvis der havde været en eller to mere på arbejde, siger Karen Hækkerup i dag.

Ministeren har ikke forholdt sig direkte til sagen i Nørre Snede.