Provinsen får fortsat støtte til hurtigere internet

Selv om regeringen havde lagt op til at droppe bredbåndspuljen, kører den videre i 2020.

Nedgravning af bredbåndskabler ved Tørringhuse ved Ringkøbing (arkivfoto). Foto: Johan Gadegaard / Ritzau Scanpix

Opdateret klokken 9.33 med udtalelser fra formanden for landdistrikternes fællesråd, Steffen Damsgaard.

Boligejere og virksomheder i områder med dårligt internet får en lidt bedre chance for at få bedre dækning i fremtiden. Bredbåndspuljen, der blev søsat i 2016, kører således videre næste år.

Læs også Borgmester i Lemvig: Bredbåndspulje er afgørende for landdistrikterne

Der er afsat 100 millioner kroner som en del af finansloven for 2020. Det glæder formanden for landdistrikternes fællesråd, Steffen Damsgaard. 

- Vi er rigtig glade for, at bredbåndspuljen også er med i finansloven i 2020. Vi startede jo ud med, at det var pillet ud af finansloven, og man ville kigge andre veje, men vi har kæmpet for det, og nu er det heldigvis stadfæstet, at bredbåndspuljen også er der i 2020, lyder det.

Puljen, som for eksempel kommuner og grundejerforeninger kan søge, går til at etablere hurtigere bredbånd i områder, hvor tele- og energiselskaberne ikke ser en økonomisk fidus i at gøre det.

Bredbåndspuljen har indtil nu været udmøntet over tre år. Samlet er der givet 280 millioner kroner til omkring 12.000 adresser i Danmark.

Puljen var ellers ikke en del af regeringens finanslovsforslag. Men efter at Energistyrelsen kom med en positiv evaluering af ordningen, var Socialdemokratiet ikke afvisende for at lade den køre videre.

Læs også Glad landdistriktsformand: Ny aftale kan give hurtigt bredbånd til alle

Energistyrelsen vurderer, at der er fortsat behov for statslig støtte i områder, hvor tele- og energiselskaber ikke kommer til at levere dækning. Samtidig vurderes puljen at være et "nyttigt redskab" til at indfri målsætningen om, at alle boliger og virksomheder i 2020 skal have adgang til hastigheder på mindst 100 megabit.

Den analyse er Steffen Damsgaard enig i.

- Der er fortsat brug for bredbåndspuljen, for der er nogle adresser, der ligger for enden af vejene, hvor der er langt mellem husene, hvor der vil gå rigtig, rigtig lang tid og måske aldrig komme en udrulning af fibernet - derfor er det vigtigt, at vi har den her pulje til at stimulere udrulningen af bredbånd, siger han.

I 2018 gennemførte man nogle justeringer af ordningen. Det skete, efter at der havde været kritik af, at puljen tilgodeså for mange adresser i områder, hvor teleselskaberne godt kan rulle hurtigt internet ud på kommercielle vilkår.

Justeringerne har ifølge Energistyrelsen virket efter hensigten.

/ritzau/

02:01

TV MIDTVEST har tidligere lavet dette indslag, da det kom frem, at puljen ikke var en del af finanslovsforslaget.

Luk video