Præstationspres: Tredobling af antallet af unge med angst

På ti år er antallet af unge med angst tredoblet. Det skyldes et øget pres både udefra og fra de unge selv.

2:40
Der er mange flere unge, som får angst. En af måderne at få styr på sin angst er gennem hypnoterapi.

Flere og flere unge kommer i behandling for angst. Faktisk er antallet unge med angst tredoblet siden 2006.

Det viser tal i en ny rapport fra Sundhedsdatastyrelsen.

Styrelsen har set nærmere på forekomsten af specifikke sygdomme hos børn og unge. Det drejer sig om angst, depression, ADHD og spiseforstyrelser.

Og det stigende antal af unge med angst kan mærkes på behandlingsstederne i det midt- og vestjyske. Det forklarer Winnie Storm, der er hypnoterapeut i Herning.

- Jeg kan se, at der kommer flere unge med angst ind til mig. Der er mange afskygninger af angst hos de unge, lige fra eksamensangst til sygdomsangst og angst for at dø, siger hun.

Pres fra flere steder

Angsten er typisk udløst af de forskellige typer pres, der ligger på de unge mennesker.

- Der er både et pres inde fra de unge selv, altså en følelse af ikke at være god nok, men også det ydre pres kan være rigtig stort, siger hypnoterapeut i Storm Hypnose i Herning, Winnie Storm.

- Udefra presser krav og forventninger fra både skole, samfund og familien, forklarer hun.

Psykolog i Herning Camilla Jacobi bekræfter tendensen i presset fra flere forskellige sider.

- Der er højere krav fra samfundet, om at de skal hurtigere gennem uddannelsessystemet og ud i arbejde, siger Camilla Jacobi.

- Og oven i det er der et kæmpe socialt pres mellem de unge. Man både være dygtig i skolen, socialt og udseendet skal være på plads.

På ti år er antallet af unge med angst og depressioner tredoblet. Men også sygdomme som ADHA og spiseforstyrrelser er stigende.
På ti år er antallet af unge med angst og depressioner tredoblet. Men også sygdomme som ADHA og spiseforstyrrelser er stigende.
Foto: Sundhedsdatastyrelsen

Hun udtrykker desuden bekymring for de sociale mediers indtog i de unges hverdag. Det kan nemlig være selvforstærkende i forhold til angsten.

- På de sociale medier kan de sammenligne sig ekstra meget og viser kun de positive ting frem, hvilket gør det ekstra svært at snakke om de svære ting, siger psykolog Camilla Jacobi.

Gennemgår en stor udvikling

Det er særligt unge i alderen 16 til 20 år, der oplever et stort pres og krav, der skifter.

- De er midt i en forandringsproces, hvor de går fra folkeskole til efterskole og gymnasie og pludselig skal tage nogle meget vigtige beslutninger om fremtiden, forklarer Camilla Jacobi.

- Det er netop i den periode, de bliver målt og vejet rigtig meget. Nu skal man helst have rene 12-taller, for at man virkelig er dygtig. Standarden er simpelthen rykket.

Forekomsten af angst og depression er tredoblet fra 2.354 til 7.189 på ti år.

I april besøgte TV Midtvest den 20-årige Michael Madsen, der selv har haft angst og nu vil hjælpe andre. Se indslaget herunder:

2:03
Michael Madsen vil dele ud af sine oplevelser med angsten, der har været helt inde på livet af ham.