Potensen kan redde liv

Ni ud af ti midtjyske mænd ved ikke, hvor udbredt rejsningsproblemer er. 42 procent ville ikke søge læge ved gentagne rejsningsproblemer, og det bekymrer en ekspert.

Mange midtjyske mænd oplever problemer med potensen, alligevel er det forbavsende, hvor lidt, de ved om rejsningsproblemer. Det viser en undersøgelse foretaget af YouGov for lægemiddelvirksomheden Eli Lilly.

Rejsningsproblemer er en hyppig lidelse, som hver anden mand over 40 år oplever, og gentagne rejsningsproblemer kan være tegn på alvorlige sygdomme som hjertekarsygdom og diabetes. Men det ved to ud af tre mænd ikke, og det bekymrer Astrid Højgaard, ledende overlæge ved Sexologisk Klinik på Aalborg Sygehus.

- Reagerer man ikke på symptomerne og søger læger, risikerer man, at åreforkalkningen med tiden udvikler sig til langt alvorligere sygdomme. Faktisk viser studier, at mænd med rejsningsproblemer har 48 pct. større risiko for at udvikle hjertekarsygdom inden for fem år, siger Astrid Højgaard.

70 pct. af de mænd, der har rejsningsproblemer, oplever også gener ved vandladningen - typisk i form af slap urinstråle, presserende tissetrang og hyppig vandladningstrang, også om natten. Denne sammenhæng er kun 4 pct. af midtjyske mænd klar over.