Postvæsnet er udfordret: Vi sender få breve og mange pakker

Alle traditionelle posthuse er lukket, og brevene kommer ikke længere ud dagligt.

De seneste år er der sket store ændringer i postvæsenet.

Det sker, fordi der ikke længere bliver sendt så mange breve, og det har tvunget PostNord til at tænke i nye baner.

Blandt andet er mange butikker blevet til posthuse. En af dem er Løvbjerg i Viborg, hvor man i dag kan sende og modtage post fra. Imens står gamle posthuse tomme.

Posthuset er væk

- Vi har i de senere år flyttet vores posthuse, fra at vi selv har drevet dem og haft åbent til for eksempel klokken 17, til ud i dagligvarebutikker i hele landet. Det betyder, at man kan hente og sende pakker fra tidlig morgen til tidlig aften, fortæller kommunikationschef i PostNord Danmark, Morten O. Nielsen.

Selvom det klassiske posthus ikke længere findes her i landet, så er det ikke fordi, der bliver sendt færre pakker. Antallet er nemlig steget eksplosivt sammen med internethandlen.

- Vi har indenfor de sidste fem år åbnet omkring 500 nye udleveringssteder, og jeg forestiller mig ikke, at der bliver færre af dem i fremtiden, siger Morten O. Nielsen.

Brevene forsvinder

Udover længere åbningstider så handler det også om økonomi. For i dag bliver der kun sendt en femtedel af den mængde breve, som der blev sendt i 2000.

- Det er det, der udfordrer os. At brevmængden daler kraftigt. Det vil den højst sandsynligt også gøre i årene frem, siger Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen og tilføjer:

- Derfor er det en udfordring at bevare befordringspligten, for så bliver det meget dyrt.

quoteVi når et smertepunkt på et tidspunkt, og det mener jeg, at vi har nået

Kristian Pihl Lorentzen, transportordfører, Venstre

Nu har PostNord fået lov til at hæve priserne på portoen, ligesom der må gå fem hverdage, før et almindeligt brev når frem.

- Vi når et smertepunkt på et tidspunkt, og det mener jeg, at vi har nået. Derfor mener jeg, at vi skal tænke ud af postboksen og se, om vi kan gøre det på en måde, så det bliver billigere, og vi kan bevare en fornuftig service i hele Danmark, siger Kristian Pihl Lorentzen.

På trods af at PostNord kan se frem til endnu færre breve i fremtiden, så insisterer politikerne på, at posten fortsat skal nå ud til alle husstande i landet.

I 2019 udløber statens aftale med PostNord om at levere post, den såkaldte befordringspligt. Den aftale har Postnord lovet at byde ind på igen