Post-stop kvæler vestjyske webshops

Fra første juli er det slut med at få fragtet fødevarer ud til kundernes køleskabe, gennem Post Nord.

Post Nord lukker nemlig for distributionen af fødevarer. Og det får konsekvenser for de midt- og vestjyske fødevareleverandører. 

quoteDet er lidt træls. For vi synes, der var ved at komme OK gang i det.

Anders Søegaard, indehaver af Hvide Sande Røgeri.

Blandt andet for Hvide Sande Røgeri. Forretningen her har allerede lukket sit netsalg. De senere år har røgeriet ellers leveret frisk fisk direkte til hoveddøren, hos kunderne.

- Det er lidt træls. For vi synes, der var ved at komme OK gang i det, siger Anders Søegaard, indehaver af Hvide Sande Røgeri, til TV MIDTVEST.

- Vi laver jo nogen gode varer herude vestpå, hver især, så det betyder meget, at vi ikke kan få det sendt rundt.

Årsagen til at Post Nord ikke længere vil fragte fødevarer rundt i landet, er ifølge kommunikationschef Morten O. Nielsen, at det ikke er rentabelt.

- Sagen er at vi taber penge hver eneste dag vi skal gå ud med de her produkter, og der bliver vi nødt til at sige at det tab skal vi have stoppet, hurtigst muligt.

Landbrug & Fødevarer går ind i sagen

Nu opfordrer viceformand i Landbrug & Fødevarer, Lone Andersen, til at transportministeren sørger for, at nye distributører kan tage over.

- Jeg er blevet kontaktet af mange af vores medlemmer, som spørger hvad gør vi nu? siger Lone Andersen til Landbrugsavisen.

Hun pointerer, at ikke hvem som helst kan køre fødevarer ud til private. Det kræver nemlig en særlig godkendelse.

Lone Andersen opfordrer derfor transportministeren til at sikre sig, at nye leverandører kan blive godkendt, så ingen fødevareleverandører pludselig står uden distributør, om en måned.

Opblomstring risikerer at gå i stå

Post Nords beslutning om at droppe fødevareudbringning har konsekvenser for mange andre mindre fødevarevirksomheder, end røgeriet i Hvide Sande. 

- Der er mange herude, som har kæmpe succes i at levere fødevarer til hele Danmark. Derfor føler vi nok, at vi er lidt syltet, mange af de her producenter, der ligger herude i det vestjyske, siger Søren Christensen, formand for Vestjysk Landboforening.

PostNords Exit fra fødevarerfragt får også formanden for landdistrikternes fællesråd til at slå alarm. 

- Der er jo en stor opblomstring af lokale fødevareproducenter, som laver specialprodukter, som efterspørges i hele landet. Og det er den udvikling, som nu risikerer at gå i stå, advarer formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.