Post Danmark Rundt: Lars Boom i gult

Lars Boom kom i gult efter 1. etape af den 25. udgave af Post Danmark Rundt, der bød på drilske regnguder, mange udbrud, fuld gas på pedalerne og masser af heppende publikum på den 178 kilometer lange etape fra Struer til Holstebro

Trods en mørk og til tider meget utæt himmel var startområdet i Struer sort af mennesker, der fulgte præsentationen af de 18 team med samlet 144 ryttere, der kører med i den 25. udgave af Post Danmark Rundt.

På de første 14 kilometer efter starten blev der kørt frisk til med masser af udbrud, som dog alle var samlet igen efter dagen første Changing Diabetes bakkespurt. Hurtigst i spurten var Brian Van Goethem, Team Roompot, der hermed fik 10 point. Han følges af Kasper Asgreen, Team Post Danmark, der indkasserede 6 point, Rolf Broge, Team Coloquick, tog 4 point, mens Morten Øllegaard, Riwal Platform, fik de sidste 2 point.

Kort efter kom et udbrud på 35 mand væk, men blev af et hektisk jagende felt. Det susede over dagens anden Changing Diabetes bakkespurt, hvor Matti Breschel fra Tinkoff-Saxo, kom først over stregen og fik 10 point. De resterende point blev snuppet af Linus Gerdemann, Cult Energi, 6 point, Marco Marcato, Wanty-Groupe Gobert, 4 point, og Lars Petter Nordhaug, Team Sky, 2 point.

Hul i feltet

Efter 35 kilometer lykkedes det 45 mand at få hul til feltet, som hurtigt måtte se sig kørt agterud med 45 sekunder. Med i dagens største udbrud var alle otte ryttere fra Tinkoff-Saxo, som pressede speederen i bund, mens team Cult Energi lagde sig i front i det jagende felt. Efter 46 kilometer var afstanden nede på 30 sekunder. Der blev kørt utroligt stærkt, og gennemsnitsfarten lå den første time på et gennemsnit på 49,5 kilometer i timen. Regnen tog til, men det mindskede ikke lyst til at køre race, og langs vestkysten steg hastigheden til 55 km i timen.

Nede i feltet satte Bora Argon 18 og Topsport Vlaanderen sig i front, og efter 80 kilometer blev feltet samlet igen - for en kort bemærkning. For efter blot en kilometers samling stak seks ryttere af sted. Det var Pim Ligthart, Lotto-Soudal, Valerio Agnoli, Astana, Kenny De Ketele, Topsport Vlaanderen-Baloise, Ivar Slik, Roompot, Stefan Djurhuus, Almeborg Bornholm, og Casper Pedersen, Riwal Platform. I feltet var man tilsyneladende enige om, at de seks i front kunne få lang snor, og efter 110 kilometer havde de hele tre minutter til forfølgerne.

Men efter 125 kilometer havde udbruddet 1,45 minutter ned til feltet.

Efter 122 kilometer ramte de seks ryttere i front så dagens første PostNord Bonus spurt, som tæller i kampen om løbets blå pointtrøje. Først over stregen var Casper Pedersen, hvilket udløste 5 point og 3 bonussekunder. Pim Ligthart fik 3 point og 2 sekunder, og Kenny De Ketele kunne sætte det sidste point og sidste bonussekund ind på kontoen.

Dagens tredje og sidste Changing Diabetes bakkespurt ventede efter 137 kilometer, og Pim Ligthart tog her de 10 point, Casper Pedersen 6 point, Stefan Djurhuus 4 point og Ivar Slik de sidste 2 point i bakkespurten.

Ved 144 kørte kilometer ramte udbruddet etapens anden PostNord bonusspurt, og Pim Ligthart tog de 3 bonussekunder, mens Casper Pedersen fik 2 bonussekunder og Kenny De Ketele 1 bonussekund.

Feltet åd ind på udbryderne

Afstanden ned til feltet lå ligget stabilt omkring halvandet minut i længere tid, men det viste sig at være stilhed før favoritternes storm på vejene ind mod rundstrækningen i Holstebro. Efter 158 kilometer var feltet blot 40 sekunder fra udbrydernes baghjul, som blev jagtet heftigt med Tinkoff-Saxo i front.

Da rytterne ramte målstregen første gang, var udbruddet stort set fanget ind af et felt, som var splittet i mange små grupper. Angreb fra bl.a. Lars Boom, Astana, Lars Bak, Lotto-Soudal, og Christopher Juul-Jensen, Tinkofff-Saxo, Marco Marcato, Wanty-Groupe, Asbjørn Kragh, Trefor-Blue Water, og Mads Pedersen, Cult Energi, der fik et pænt hul på 25 sekunder ned til feltet på anden tur af rundstrækningen.

På de sidste kilometer af dagens etape - og samtidig med et kraftigt regnvejr brød løs - rykkede Lars Boom fra og vandt 1. etape af Post Danmark Rundt med Lars Bak på andenpladsen og Asbjørn Kragh som nummer tre.

Først efter mere end 30 sekunder fulgte de næste ryttere. Denne tidsforskel for de seks i front og resten af feltet kan få afgørende betydning for det samlede klassement.

Løbets trøjer er efter 1. etape af Post Danmark Rundt 2015 fordelt således:

 

- Lars Boom, Astana, i Post Danmarks gule førertrøje

- Lars Boom, Astana i PostNords blå pointtrøje. Trøjen bæres i morgen af nummer to i pointkonkurrencen, da Lars Boom kører i den gule førertrøje.

- Pim Ligthart, Lotto Soudal,  i Changing Diabetes bakketrøje

- Mads Pedersen, Cult Energi-Vital Water, i Skodas Ungdomstrøje

- Kenny De Ketele, Topspoort Vlaanderen-Baloise, vinder dagens Europcar Fighterkonkurrence

- Astana fører Danas holdkonkurrence efter 1. etape.

I morgen venter 2. etape af Post Danmark Rundt fra Ringkøbing til Aarhus, som med sine 235 kilometer er løbets længste og samtidig byder på 2.000 højdemeter.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sport.