Portræt: Minkskandalen fældede Mogens fra Mors

Mogens Jensen drømte om at blive kulturminister, men endte med ansvaret for en ulovlig ordre om at aflive alle mink i Danmark. Det har nu kostet ham alle hans ministerposter.

Mogens Jensen er blevet kaldt ministeren for det hele. Nu har minksagen gjort ham til minister for ingenting.
Mogens Jensen er blevet kaldt ministeren for det hele. Nu har minksagen gjort ham til minister for ingenting.
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

De seneste uger har været turbulente for minister Mogens Jensen, der af både oppositionen og flere støttepartier er blevet bedt om at trække sig på grund af minksagen. Det tog han i dag konsekvensen af.

”Da jeg har den klare vurdering, at jeg ikke længere har den tilstrækkelige opbakning blandt et flertal af Folketingets partier, har jeg i dag meddelt Statsministeren, at jeg udtræder af regeringen.”

Sådan skrev Mogens Jensen på Facebook klokken 12:00, efter han tidligere i dag havde afleveret sin redegørelse for, hvordan han kunne overse, at det var ulovligt at kræve alle mink i Danmark aflivet. Dermed er der sat punkt for hans tid som minister i denne omgang.

Kulturmanden, der blev minister for hav og land
Det var ellers en glad og frisk Mogens Jensen, der i februar 2014 første gang satte sig i en ministerstol. Dengang var det jobbet som udviklings- og handelsminister under Helle Thorning-Schmidts regering, han var blevet betroet.

- Det er jo meget, meget stort. Det havde jeg jo ikke drømt om, da jeg var en lille knægt på Enghavevej, men det er jo noget af det største, man kan opnå, sagde han dengang til TV MIDTVEST.

Den 3. februar 2014 indtrådte Mogens Jensen som udviklings- og handelsminister i en ny SR-regering, efter SF havde valgt at droppe samarbejdet med Helle Thorning-Schmidt.
Den 3. februar 2014 indtrådte Mogens Jensen som udviklings- og handelsminister i en ny SR-regering, efter SF havde valgt at droppe samarbejdet med Helle Thorning-Schmidt.
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Mange havde en forventning om, at Mogens Jensen en dag skulle være kulturminister, og det var da også hans egen drøm. Det blev dog heller ikke i Mette Frederiksens regering, at den drøm skulle gå i opfyldelse. Efter seneste folketingsvalg blev han i stedet minister for fødevare, fiskeri og ligestilling samt minister for nordisk samarbejde.

- Jeg forstår godt, at mange har troet, at jeg blev kulturminister, nu hvor jeg har været kulturordfører i flere omgange, men jeg er godt klar over, at når man sætter et ministerhold, så blander man kortene. Jeg har én gang før prøvet at få et ministerområde, som jeg ikke havde arbejdet detaljeret med. Det var en kæmpe udfordring, og jeg er først og fremmest glad for, at jeg har fået denne her tillid, sagde Mogens Jensen i forbindelse med ceremonien for ministeroverdragelser i 2019. 

Dengang var der næppe nogen, der kunne forestille sig, hvor stor en udfordring særligt jobbet som fødevareminister ville blive.

Ministeren for det hele
Ét år efter ministeroverdragelsen besøgte TV MIDTVEST Mogens Jensen på hans kontor på Christiansborg. Her var han i gang med at skrive taler om både LGBT-miljøet og slagterier og syntes selv, at han var faldet godt til i rollen som minister med fire kasketter.

- Nu er det blevet et vilkår, som jeg med tiden er kommet til at holde af, fordi det også giver mig muligheder for at arbejde med flere forskellige områder, sagde han i juni til TV MIDTVEST.

Dengang så han tilbage på et første år som minister, hvor grisevelfærd, fiskekvoter, flere kvinder i ledelser og særligt indkøbet af fire cirkuselefanter havde trukket overskrifter. ’Hæsblæsende’ var derfor også det ord, han selv mente beskrev året bedst.

- Det år, vi har haft, har været helt unikt, og det kommer til at have en plads på de gyldne sider i min dagbøger, det er der ingen tvivl om, sagde han dengang til TV MIDTVEST.

2:21
Se indslaget fra ministerkontoret her. 

Mønstereleven, der aldrig læste videre
Mogens Jensen har altid været socialdemokrat. Mens han gik på den sproglige linje på Morsø Gymnasium, var han også formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom på Mors og i Viborg Amt. Det forhindrede ham dog ikke i også at koncentrere sig om sin uddannelse.

- Der er ingen tvivl om, at han var mønsterelev. Han var dygtig og spændende at have i klassen, fordi han ikke bare snakkede læreren efter munden, sagde Mogens Jensens gymnasielærer og tidligere borgmester i Morsø Kommune Lauge Larsen til TV MIDTVEST i 2014.

Det blev dog aldrig til en videregående uddannelse for den socialdemokratiske morsingbo. I stedet arbejdede sig op igennem fagbevægelsen, hvor han i mere end 20 år var konsulent for Arbejdernes Oplysningsforbund og LO.

- Jeg har sommetider mobbet ham med, at han aldrig fik en uddannelse, men så har han sagt: ’Lauge, hvorfor skulle jeg det? Jeg har jo klaret mig indtil nu,’ fortalte Lauge Larsen i 2014.

Humoristisk og loyal
I 1990’erne blev Mogens Jensen et kendt ansigt for sine parodier på daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der var et stort forbillede for ham. Derfor var det også noget helt særligt, at Mogens Jensen i 2002 afløste selv samme Nyrup som folketingskandidat i Herningkredsen. Et kandidatur som førte til, at den politiske humørspreder blev valgt til Folketinget første gang i 2005.

Sådan så det ud, når Mogens Jensen imiterede Poul Nyrup Rasmussen i 1990'erne. 
Sådan så det ud, når Mogens Jensen imiterede Poul Nyrup Rasmussen i 1990'erne. 
Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix

Siden er han blevet genvalgt fire gange for Vestjyllands Storkreds. Hans popularitet blandt de midt- og vestjyske vælgerne har imidlertid haft lidt udsving. Ved seneste folketingsvalg i 2019 fik han 6961 personlige stemmer, hvilket var 1000 stemmer færre end ved valget i 2015.

Det ændrer dog ikke på, at Mogens Jensen i mange år har haft en vigtig rolle i Socialdemokratiet, først som formand for folketingsgruppen, derefter som næstformand for partiet og siden som minister af to omgange.

Mink, modvind og mistillid
Mens Mogens Jensen i juni fejrede, at han var kommet helskindet gennem det første år som minister under Mette Frederiksen, blev de første mink konstateret smittede med coronavirus i Nordjylland. Det blev startskuddet til en tid med mange skiftende meldinger om håndteringen af corona og minkfarme.

Den 4. november meddelte statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde, at alle mink uden undtagelser skulle aflives. Meldingen kom efter Statens Serum Institut havde vurderet, at en særlig minkmutation af corona kunne udgøre en risiko for, at en fremtidig vaccine ikke ville virke.

Fem dage senere viste det sig, at ordren om at aflive af alle mink var ulovlig. Dagen efter forklarede statsministeren, at ansvaret for at have styr på loven lå hos fødevareministeren. Det førte til den redegørelsen, som Mogens Jensen i dag sendte til Folketinget. Den blev samtidig enden for Mogens Jensen som minister.

Det er endnu uvist, om minksagen kommer til at have andre konsekvenser for hans politiske karriere. I første omgang fortsætter han som menigt medlem af Folketinget.

9:26
Se live-interviewet fra 10. november, hvor Mogens Jensen siger, at regeringen kigger på, om en lille gruppe af avlsdyr kan undgå aflivning.