Politisk flertal for regulering af ulve

Nyheden om otte ulveunger i Midt- og Vestjylland har skabt debat. TV MIDTVEST har spurgt Folketingets partier om, om ulven skal reguleres eller ej.

Henrik Sahlholdt fangede en video af ulveungerne, da han var på jagt.
Henrik Sahlholdt fangede en video af ulveungerne, da han var på jagt.
Foto: Henrik Sahlholdt

I denne uge kom det frem, at det ulvepar, som tidligere er blevet fanget på vildtkameraer i Midt- og Vestjylland, har fået otte unger. Det har siden delt vandene, og ulven er og bliver et dyr, der skaber debat. 

En fåreavler ved Holstebro ville have lov til at skyde ulven, hvis den kom for tæt på hans får. En anden jæger frygtede for sine børns sikkerhed, og andre mente, at det hele var en storm i et glas vand. 

TV MIDTVEST har derfor spurgt alle Folketingets partier, hvad de mener der skal ske med ulven. Skal det være tilladt at regulere den, eller skal det fortsat være forbudt at skyde den?

Efter svar fra otte ud af ni adspurgte partier tegner der sig et billede af, at et politisk flertal er klar til at finde en måde at regulere ulven i Danmark på.

- Jeg vil have dem reguleret. Jeg mener ikke, vi har plads til ulvene. Vi kan ikke have ulve, uden at de på et eller andet tidspunkt kommer i kontakt med mennesker. Vi bliver nødt til at se på den handlingsplan. Et ulvepar med otte hvalpe vidner om, at vi på et eller andet tidspunkt får et problem. Det handler om rettidig omhu, siger miljøordfører Pia Adelsteen (DF) til TV MIDTVEST.

Anderledes lyder det, når man spørger Enhedslisten. 

- Vi er meget glade for, at der er kommet ulve til Danmark, og at de har fået unger. Det er en ærgerlig skræmmekampagne, og den er stupid og trættende, lyder det fra Enhedslistens landbrugs- og miljøordfører, Maria Reumert Gjerding. 

Ligeledes finder Alternativet det heller ikke nødvendigt at foretage sig noget. 

- Vi har brug for en vildere natur i Danmark. Den danske natur er lidt kedelig, kan man sige. Den vil blive meget mere dynamisk og spændende, hvis vi får flere vilde dyr. Det er både bison og vilde heste, og ulven er også et eksempel på det, mener miljøordfører Christian Poll (ALT). 

Socialdemokraternes landbrugsordfører Simon Kollerup mener, at situationen skal tages alvorligt, og han vil finde en løsning, hvor både dyr og mennesker kan være her. I Venstre kalder landbrugsordfører Erling Bonnesen det 'stærkt bekymrende', og han er klar til drøfte fremtiden for ulven og 'klar til foretage de nødvendige reguleringer af ulve i Danmark'. 

I SF har ulven slet ikke været på tale endnu.

- Vi har ikke drøftet det endnu, for vi har ikke fundet det nødvendigt endnu. Umiddelbart gør det sig stadig gældende, at vi ikke behøver diskutere regulering for nuværende, siger Kirsten Normann Andersen (SF) til TV MIDTVEST.

Samlet set viser rundringningen, at der er et politisk flertal for, at det skal være tilladt at regulere ulven. Herunder kan du få et overblik over, hvad partierne mener.

Det mener partierne: