Politisk enighed: Kun Sundhedsstyrelsen afgør, hvem der skal vaccineres hvornår

Dansk Erhverv har argumenteret for, at erhvervslivet skal vaccineres mod Covid-19 før de ældre. Men den køber, hverken Socialdemokratiet, Venstre eller Radikale.

På spørgsmålet om, om vaccinationsrækkefølgen er korrekt er der politisk enighed om, at det afgør kun Sundhedsstyrelsen.

- Det er fornuftigt, at man lytter til de anbefalinger, der kommer fra sundhedsmyndighederne og følger dem. Det vil sige, at man tager dem, der har størst risiko for at dø af corona først, mener Andreas Steenberg (R).

quoteVi er nødt til at følge de anbefalinger, som Sundhedsstyrelsen kommer med. Ellers så bliver det alles kamp mod alle.

Torsten Schack Pedersen, Venstre

Den radikale politiske ordfører medvirker i det politiske magasin Krydsfelt på TV MIDTVEST. Sammen med Anne Paulin (S) og Torsten Schack Pedersen (V) debatterer Andreas Steenberg blandt andet logikken i, at ældre som bor på plejehjem bliver vaccineret mod coronavirus først.

- Helt generelt bryder jeg mig ikke om det, jeg kalder klientelisme - hvor hver enkelt parti siger, vi tager dem, der stemmer på os, og siger, de skal foran. Det, synes jeg, ikke er en okay måde at være politiker og samfund på, siger Andreas Steenberg.

Vært Klaus Knudsen Pedersen ses her sammen med Torsten Schack Pedersen, Anne Paulin og Andreas Steenberg.
Vært Klaus Knudsen Pedersen ses her sammen med Torsten Schack Pedersen, Anne Paulin og Andreas Steenberg.

Dansk Erhverv: Eksportsælger før gamle forældre

Spørgsmålet om vaccinationerne bliver rejst i forlængelse af en artikel i Berlingske i sidste uge, hvor Brian Mikkelsen, der er direktør i Dansk Erhverv, siger, at han er parat til ofre sine gamle forældre til fordel for eksportsælgeren hos Vestas. Han mener, man bør droppe alderskriteriet og lade de mest samfundsnyttige borgere komme frem i køen, så de kan blive stukket først.

Venstres erhvervsordfører kunne man tro var enig med Brian Mikkelsen. Men nej. Torsten Schack Pedersen bryder sig ikke om Dansk Erhvervs tilgang til spørgsmålet om, hvem der skal vaccineres først.

- Det vil ikke være særlig kønt, hvis vi politisk skal til at vælge faggrupper eller bestemte befolkningsgrupper ud og sætte dem foran i køen. Vi er nødt til at følge de anbefalinger, som Sundhedsstyrelsen kommer med. Ellers så bliver det alles kamp mod alle, vurderer Torsten Schack Pedersen.

quoteVi har netop kunnet se på vores plejehjem, hvor stor en skade det han gøre, hvis corona bliver inviteret indenfor.

Anne Paulin, Socialdemokratiet

Direktøren i Dansk Erhverv har overfor Berlingske argumenteret med, at det er nøglemedarbejdere i danske eksportvirksomheder, der tjener penge hjem til landet. Brian Mikkelsen mener, de bør vaccineres hurtigt, så de for eksempel kan rejse til USA og sælge vindmøller og medicin til glæde for os alle sammen.

Socialdemokratiets Anne Paulin besvarer spørgsmålet om, hvem der kan blive vaccineret hvornår, på samme måde som sine folketingskolleger fra Venstre og Radikale. Hun lader det være op til Sundhedsstyrelsen - og påpeger, at hun finder det naturligt, at man har vaccineret først på landets plejehjem.

- Det er helt oplagt, at vi er begyndt der. Vi har netop kunnet se på vores plejehjem, hvor stor en skade det han gøre, hvis corona bliver inviteret indenfor. Hvor svært det er at inddæmme sådan en smitte både blandt ansatte og blandt de beboere, der er. Jeg mener strategien er rigtig, siger Anne Paulin.

Regeringens vaccineplan


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.