Politisk analytiker: Det haster med løsning på bilafgiften

Forhandlingerne omkring en sænkelse af registreringsafgiften er ifølge politisk analytiker Peter Lautrup-Larsen gået i hårdknude.

Det haster.

Sådan lyder meldingen fra TV 2’s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen, når det kommer til at få landet en klar aftale omkring en sænkning af registreringsafgiften.

Det er tre uger siden, regeringen meldte ud, at de var klar til at sænke registeringsafgiften. Siden er bilsalget gået i stå, fordi både forhandlere og kunder holder vejret, indtil der ligger en klar politisk aftale på området.  

I dag betaler en bilkøber 105 procent i registreringsafgift af de første 106.600 kroner af bilens værdi. Er bilen dyrere end det, lyder afgiften på værdien derover på 150 procent.

quote- Mit indtryk er, at forhandlingerne står i stampe. De reelle forhandlinger er ikke kommet i gang endnu og man står langt fra hinanden

Peter Lautrup-Larsen, Politisk analytiker, TV 2

Regeringen vil droppe den højeste afgift og lave én samlet på 100 procent. Ifølge regeringen vil det betyde et prisfald på omkring 35.000-40.000 kroner for en familiebil.

Forhandlinger i hårdknude

Og selvom der er bred politisk enighed om, at registreringsafgiften skal sænkes. Så er partierne langt fra enige om, hvordan det konkret skal gøres. Og det betyder, at forhandlingerne mellem regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti er gået i hårdknude.

- Mit indtryk er, at forhandlingerne står i stampe. De reelle forhandlinger er ikke kommet i gang endnu og man står langt fra hinanden, siger Peter Lautrup-Larsen i dag til TV MIDTVEST.

Dét, politikerne ikke kan blive enige om, er, hvordan man skal regne afgiften på bilerne ud.

Dansk Folkeparti vil have en såkaldt teknisk løsning, hvor man satser på at give lettelser til biler, der er sikre og miljøvenlige. Regeringen derimod holder fast i, at de vil have en værdibaseret afgift – altså at det er prisen på bilen, der skal være den afgørende.

- Problemet er, at når regeringen skal flytte sig væk fra deres oprindelige udspil, så er der tre partier, der skal blive enige. Og for Liberal Alliance er det hér jo hjerteblod. En sænkning af registreringsafgiften – måske især på de dyre biler -  det var noget, partiet fik som kompensation for de topskattelettelser, de måtte opgive i regeringens skatteudspil. Så Liberal Alliance har jo meget svært ved at flytte sig, siger Peter Lautrup-Larsen.

"Det er virkelig problematisk"

Og på den anden side af forhandlingsbordet står Dansk Folkeparti også fast på deres ønsker.

- Måske kommer der slet ikke en løsning. Og det er jo virkelig problematisk. For hvis der ikke kommer en løsning, hvad så? Så bliver man jo næsten nødt til at garantere bilbranchen, at man ikke tager spørgsmålet om registreringsafgifter op igen om to måneder. Så må man frede dem, for ellers får man jo ikke gang i bilsalget igen. Så det haster nu.

Ifølge TV 2’s politiske analytiker vurderer, at der tidligst kommer en løsning sidst på den kommende uge eller måske først i den efterfølgende uge.

 

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.