Politikere vil ændre arvereglerne

Flere politikere er kritiske over for de nuværende arveregler, som de nu vil lave om.

Dennis Flydtkjær er en af de politkere, der vil se på arvereglerne.
Dennis Flydtkjær er en af de politkere, der vil se på arvereglerne.
Foto: Scanpix/ Jens Nørgaard Larsen

Arveregler er en kompliceret størrelse. Som det er lige nu, er reglerne ikke de samme for samlevende par som for ægtefæller. Det vil flere af de politikere, Søndagsavisen har talt med, nu ændre.

Reglerne er i dag, at ægtefolk ikke skal betale boafgift, tidligere kaldet arveafgift, mens samlevende skal betale 15 procent af beløb, der overstiger bundfradraget på 282.600 kroner.

Samtidig får samlevende par, som har boet sammen i mindre end to år, og som ingen ventede eller fælles børn har, en ekstra afgift på 25 procent. Og hvis de samlevende intet testamente har, arver den efterladte intet.

Juraprofessor Linda Nielsen mener, at forskellen i boafgiften for ægtefæller og samlevende er kritisabel.

- Det kan jo være, at den ene vil giftes, mens det ikke er noget, den anden går op i. Samtidig er der jo et livsfællesskab, hvor der ofte er børn i forholdet. Man bør derfor se mere på, hvordan man lever sit liv, og mindre på, om man har en kontrakt i form af et ægteskab, siger hun til Søndagsavisen.

Flere partier vil se på reglerne

Dansk Folkepartis Dennis Flydtkjær er også kritisk over for boafgiften, men tænker samtidig på økonomien.

- Udfordringen er, at det koster milliarder at lave om på boafgiften, og det er svært at se, hvor pengene skal komme fra, siger Dennis Flydtkjær.

I regeringspartiet Venstre er man ikke åbenlyst klar til at se på reglerne. Partiets skatteordfører Louise Schack Elholm påpeger, at folk frit kan vælge, om de vil giftes eller ej, og derfor er forskellen i boafgiften rimelig.

- Jeg mener, at det er en styrke for samfundet, når man med ægteskabet viser, at man vil hinanden resten af livet og efter livet. Derfor er det også naturligt, at man får en anden behandling i forhold til forskellige aspekter i samfundet, herunder også i forhold til arveafgift, siger Louise Schack Elholm.

Udover Dansk Folkeparti er Socialdemokratiet, Enhedslisten og De Konservative også åbne for at have kigget på reglerne, så samlevende og ægtefæller kan blive sidestillet.