Politikere, som gik mest frem - og tilbage

Folketingsvalget var især sjovt for de kandidater, der gik mest frem i forhold til sidste valg. Knapt så sjovt for dem, der gik mest tilbage.

Især fem folketingspolitikere fra Vestjyllands Storkreds går på weekend med tilfredshed. Dem, der gik mest frem i forhold til sidste folketingsvalg.

Højdespringeren er Annette Lind (S). Hun fik 20804 stemmer sammenlagt, når personlige og listestemmer bliver lagt sammen. Det er 6630 flere end sidst.På andenpladsen kommer DF'eren Dennis Flydtkjær. Han fik 20768 stemmer, 5117 flere end sidst.Trediepladsen går til Thomas Danielsen (V). Han fik 10850 stemmer, en fremgang på 3049.Karina Due (DF) er på fjerdepladsen. Hun fik 8098 stemmer, en fremgang på 1539.Simon Kollerup (S) kommer ind på femtepladsen. Han fik 14638 stemmer, en fremgang på 1520.

Størst tilbagegang til Venstre-folk

I modsatte ende ligger fem folketingskandidater fra Venstre, som havde størst tilbagegang.

Her har venstrepolitikeren Marianne Bredal den kedelige rekord med 3527 færre stemmer end sidstTorsten Schack Pedersen (V) fik 3366 færre stemmer.Kristian Jensen (V) fik 3334 færre stemmer.Mads Rørvig (V) fik 2378 færre stemmer.Per Bisgaard (V) fik 2150 færre stemmer.

Danielsen versus Bredal

En af årsagerne til at Venstre trods alt får en enkelt kandidat op på listen med størst fremgang, kan være en episode, der udspillede sig i sidste uge. Her rådede tidligere borgmester i Holstebro, Arne Lægaard (V), vælgerne til at stemme på Thomas Danielsen fremfor på Marianne Bredal.

Arne Lægaard frygtede nemlig at stemmerne ikke ville blive brugt lokalt, hvis ikke een af de to kandidater fik stemmer nok til at tage et mandat. Meningsmålingerne tydede nemlig på et rigtigt dårligt valg til Venstre, i Vestjylland.

Marianne Bredal er da også den folketingskandidat i hele landsdelen, der har haft størst tilbagegang siden valget i 2011.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.