Politiker efter mølle-udsættelse: Kompenser Vattenfall og drop projektet

Vattenfall har meldt ud, at de kommende havvindmølleparker ud for den jyske vestkyst bliver udskudt med tre år. Venstres Thomas Danielsen håber, at det kommer til at betyde, at møllerne helt bliver droppet.

Fredag kom det frem, at de to havvindmølleparker Vesterhav Syd og Vesterhav Nord er blevet udskudt med tre år. Det betyder, at de først forventes at stå klar i 2023, og det får nu igen politiske stemmertil at ytre, at møllerne bør droppes.

quoteVi har forsøgt af flere omgange at få droppet de kystnære vindmøller, men jeg synes bare, at det her giver endnu et vindue til at droppe dem.

Thomas Danielsen, Energi-, Forsynings- og Klimaordfører, Venstre

- Årsagen til, at det har været svært at droppe projektet, er, at Vattenfall har foretaget en lang række indkøb. Nu har de selv droppet de indkøb og udskudt dem i tre år. Derfor håber jeg, at Vattenfall er interesseret i at lave et forlig, hvor man kan kompensere dem for de udgifter, de har haft og så droppe projektet helt, siger Thomas Danielsen, der er Energi-, Forsynings- og Klimaordfører for Venstre. 

Den 22. marts 2012 indgik den daværende S-SF-R regering et energiforlig med støtte fra Venstre, Det konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Enhedslisten. Forliget indebar, at der skulle opføres kystnære vindmøller for 350 megawatt. 

Opgaven kom i udbud og blev vundet af det svenske elektricitetsselskab Vattenfall. Det blev starten på de projekter, som har fået navnene Vesterhav Syd og Vesterhav Nord.

I december måned afgjorde Energiklagenævnet, at der skulle laves et tillæg til den oprindelige miljøvurdering. Det har nu gjort, at Vattenfall fredag meldte ud, at selskabet har valgt at udskyde projektet med tre år. 

- Vi har forsøgt af flere omgange at få droppet de kystnære vindmøller, men jeg synes bare, at det her giver endnu et vindue til at droppe dem, fortæller Thomas Danielsen.

Men Vattenfall siger jo, at de ikke vil droppe projektet. Så er der vel ikke noget at gøre?

- Nej, men det ville også være meget dårlig forhandlingsposition at sætte sig selv i. Vi er så langt henne i projektet, at vi er nødt til at kompensere Vattenfall for de udgifter, de har haft. Det skal ikke være sådan, at Danmark får et dårligt investor-image i den store verden, lyder det fra Thomas Danielsen.

Vattenfall har ikke gjort noget forkert

Ifølge Venstres Energi-, Forsynings- og Klimaordfører er det en enig folketingsgruppe hos partiet, der ønsker, at de kystnære havvindmølleparker skal droppes. I stedet ønsker partiet at indgå en aftale om at få møllerne etableret længere ude på havet. 

- Det er ikke sådan, at der kommer færre arbejdspladser eller mindre grøn energi af at sætte dem længere ud på havet. Vi bifalder helt sikkert den grønne omstilling. Vi vil bare gerne have de møller længere ud og være rigtige havvindmøller på plus 20 kilometer, eller også vil vi have dem på land. Det er ikke Vattenfall, der har gjort noget forkert. Det er det politiske flertal, som har ønsket de her vindmøller, lyder det fra Danielsen.

Hør Thomas Danielsen fortælle om den seneste udvikling i sagen om Vesterhav Syd og Vesterhav Nord.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Natur.