Politiet undlader at efterforske flere tusinde indbrud

Mange borgere får et signal om, at politiet ikke er interesseret i deres sag, siger forskningschef.

TV MIDTVEST har tidligere vist, hvordan Midt- og Vestjyllands Politi er presset på grund af nye regelstramninger for Kærshovedgårdbeboere. Se indslaget her. Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Politiet gør ikke noget ved næsten hver tredje anmeldelse om indbrud.
    
29,3 procent af alle anmeldte indbrud i private hjem, erhverv og i fritidshuse blev henlagt af politiet i 2018, uden at politiet havde indsamlet fingeraftryk, sikret spor af dna eller foretaget andre efterforskningsskridt, skriver Jyllands-Posten.

I alt blev 16.046 anmeldelser henlagt uden efterforskning, viser tal, som Jyllands-Posten har fået adgang til hos Rigsadvokaten.

Hos politiet skal en sag registreres som efterforsket, hvis der for eksempel er lavet en undersøgelse af gerningsstedet. Det kan være sikring af spor som opbrudsmærker, fingeraftryk eller andet.

11:11

TV MIDTVEST har tidligere vist, hvordan Midt- og Vestjyllands Politi er presset på grund af nye regelstramninger for Kærshovedgårdbeboere. Se indslaget her. Video: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Luk video

Men det sker altså ikke i et stort antal sager. Dybt fortvivlende, lyder det fra formanden for Politiforbundet.
    
- Vi lægger sager til side, som kunne være opklaret, hvis vi havde ressourcerne til det, siger Claus Oxfeldt til Jyllands-Posten.
    
I Trygfonden siger forskningschef Anders Hede, at henlæggelse uden efterforskning sender et signal til borgerne om, at man ikke er interesseret i deres sag.

HER ER ET OVERBLIK OVER DE POLITISKE FORSLAG TIL EKSTRA RESSOURCER

* Regeringen vil bruge 200 millioner kroner på at uddanne 150 flere betjente.
    
* Regeringen vil også afsætte 130 millioner kroner til, at betjente kan få udbetalt overarbejde i stedet for at holde fri.
    
* Samlet ønsker regeringen at finde 1,2 milliarder kroner ekstra til politiet i 2020 i finansloven.
    
* I øjeblikket forhandler regeringen sammen med sine støttepartier om næste års finanslov. Den skal være vedtaget i Folketinget inden nytår.
    
* I dette efterår skulle regeringen også have forhandlet om et nyt politiforlig for at komme frem til en fireårig politisk aftale, der skulle løbe fra 2020.
    
- Men på grund af de store udfordringer i politiet er forhandlingerne om et nyt politiforlig udskudt et års tid, så de først starter i efteråret 2020, og aftalen kommer til at løbe fra 2021.
    
* Da det seneste politiforlig blev indgået i 2015 af den daværende regering, valgte man for de fire efterfølgende år at tilføre politiet 1,9 milliarder kroner ekstra samlet set.
    
- De penge skulle blandt andet sikre en langtidsholdbar styrkelse af indsatsen mod terror, flere betjente til politiarbejde, styrket kontrol i grænseområderne og fremtidssikring af politiuddannelsen.
    
Kilder: Justitsministeriet, DR, Ritzau.

Se mere

I august sagde den radikale retsordfører Kristian Hegaard til DR, at politiet kunne havde efterforsket langt flere indbrudssager, hvis grænsekontrollen ikke havde været indført.

Læs også Flere partier til justitsministeren: Midt- og Vestjyllands Politi skal have hjælp

Den byrde vil i øvrigt vokse efter regeringens nye beslutning om at indføre en midlertidig grænsekontrol til Sverige og at forlænge grænsekontrollen mod Tyskland.

Imidlertid har politiforsker Adam Diderichsen fra Københavns Professionshøjskole sagt til DR, at det ikke er sikkert, at grænsekontrol og andre opgaver er årsagen til, at kun fem procent af alle indbrud opklares.
    
- Det er oplagt at undersøge politiets kompetencer; om politiet gør det godt nok og får nok ud af ressourcerne, sagde Adam Diderichsen. Han har i øvrigt tidligere været ansat i Rigspolitiet.
    
For nylig kunne fagbladet Dansk Politi berette, at den del af politiet, som skal efterforske sager, flere steder i landet er presset helt i bund. Det var konklusionen på en række interviews med politifolk, der var anonyme.
    
/ritzau/