Politiet underviser skoleelever - De er omgivet af kriminalitet på nettet

På fem år er it-kriminaliteten på nettet steget med næsten 500 procent. En ny kampagne skal nu klæde skoleelever på til at begå sig online.

Tirsdag have 7. klasserne på Trekløverskolen i Kjellerup besøg af politiet, for at blive klogere på den online verden.
Tirsdag have 7. klasserne på Trekløverskolen i Kjellerup besøg af politiet, for at blive klogere på den online verden.
Foto: Jesper Bach Thomsen, TV MIDTVEST

Danske børn og unge bliver i højere grad udsat for kriminalitet, der relaterer sig til deres færden på nettet. Grooming, misbrug af passwords og uønsket deling af billeder, som vi har set i Umbrella-sagen, er nogle af de ting, de udsættes for, i forbindelse med deres online tilstedeværelse.

Derfor lancerer TrygFonden og politiet nu indsatsen Den Sikre Side, der skal klæde skolelever på til at færdes sikkert på nettet. 

- De er omgivet af kriminalitet, når de bevæger sig på nettet, siger Niels Gøttler, der er politiassistent i Silkeborg.

- Det er ikke alle de voksne, der har styr på det, de (red. børnene) har styr på. Derfor skal vi fortælle om de faldgruber, der er. Og det skal vi også fortælle til deres forældre, at de skal ind og snakke med dem om, hvad det er, de laver på nettet. De skal interessere sig for, hvor de er på nettet, men det skal ikke være i en form for kontrol. 

Tirsdag er Niels Gøttler trukket i sin lyseblå politiskjorte, da han besøger 7. klasses eleverne på Trekløverskolen i Kjellerup for at give dem et indblik i de fælder, der findes på nettet.  

- Det er jo os, der kommer i forbindelse med dem, når de kommer galt afsted som offer eller som gerningsmand, siger Niels Gøttler.  

- Der var mange ting, jeg ikke vidste 

Politiet har de seneste år oplevet en markant stigning i antallet af sager, der relaterer sig til kriminalitet på nettet. Det drejer sig blandt andet om blufærdighedskrænkelser og misbrug af personlige oplysninger. I perioden fra 2013-2018 er denne form for kriminalitet steget med 490 procent. 

- Hvis det drejer sig om noget, der bliver sendt videre, så er det ofte, hvor de gør det for at være en del af et fællesskab – for at vise tillid til nogen – for at blive accepteret, lyder det fra Niels Gøttler, der refererer til sager som eksempelvis Umbrella-sagen.

Det er sådanne nogle situationer, politiet gerne vil undgå i fremtiden – og noget tyder på, at det ikke bliver eleverne fra Trekløverskolen, der går i it-fælden.

- Jeg har lært, at man ikke skal dele nogle private billeder, fordi andre kan dele det, siger Amarens Ejdema, der går i 7. klasse.

Også klassekammeraten, Andreas Braüner, er blevet klogere af lektionen med politiet.  

- Jeg vidste ikke, hvor hurtigt det kunne gå galt – og at der er mange ældre mænd, som skriver til unge mennesker og foregiver, at de er nogen andre, siger han.

Fra 2013-2018 modtog politiet 3.495 anmeldelser om it-relaterede blufærdighedskrænkelser.  

1:55
Her kan du høre et længere interview med politiassistent, Niels Gøttler.