Politiet om hjemmerøveri: Det er en grov krænkelse

I går blev en 91-årig mand overfaldet i sit hjem. Politiet fortæller, at de tager den slags sager meget alvorligt.

Det sker ikke så ofte, men når det gør, så er det alvorligt.

I går blev en 91-årig mand overfaldet i sit hjem af to mænd iført elefanthuer, der ville have penge. Der er tale om et såkaldt hjemmerøveri, hvor gerningsmænd truer sig til tyvekoster eller bruger vold mod offeret i offerets eget hjem. I snit er der omkring fire hjemmerøverier årligt i landsdelen, hvor gerningsmand og offer ikke har en relation til hinanden.

Politiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi Ole Henriksen kalder hjemmerøveri for en grov krænkelse.

- Offeret er trygt i sit hjem, og så er der nogen, der bryder ind og truer sig til noget. Det er der, hvor vi traditionelt kan føle os trygge, og derfor er det noget, vi har stort fokus på, og som vi sætter mange ressourcer af til, når det sker, siger han.

quoteVi prioriterer i høj grad at offeret ikke lider skade. Man skal ikke udsætte sig selv for unødvendig fare for materielle ting.

Ole Henriksen, Politiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi

Rykker ud med det samme

Ole Henriksen fortæller, at politiet rykker ud med udrykning med det samme, når de modtager en anmeldelse om hjemmerøveri. Her er håbet, at man kan finde gerningsmanden på stedet eller på vejen væk.

- Herefter skynder vi os at sikre spor og beviser, men vi sørger også for, at offeret får hjælp, enten lægehjælp eller hjælp til at bearbejde oplevelsen, forklarer han.

Hvilken hjælp offeret skal have afhænger af omstændighederne, men der skal gøres en indsats, så vedkommende igen kan føle sig tryg.

Udsæt dig ikke for fare

Politiet anbefaler, at hvis en røver truer sig til ens ejendele, så skal man lade vedkommende tage dem.

- Vi prioriterer i høj grad at offeret ikke lider skade. Man skal ikke udsætte sig selv for unødvendig fare for materielle ting, siger Ole Henriksen.

Hvis man gerne vil gøre politiet en tjeneste, så er der dog en ting, man kan gøre.

- Det er vigtigt for os, at den forurettede har gjort sig iagttagelser. Det kan hjælpe os til at finde gerningsmanden, forklarer han.

Han fortæller dog også, at tyve normalt går efter steder, hvor der ikke er nogen hjemme.

- Vi bor i en del af landet, hvor det heldigvis er sjældent, at det sker. 

 
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.