Politi og psykiatri rykker ud sammen: - Det kommer til at ændre tingene radikalt

To betjente og en psykiatrisk sygeplejerske rykker ud, når politiet fremover bliver kaldt ud til personer med psykiske lidelser. 

I dag trillede et nyt team på gaden i Midt- og Vestjylland. To betjente og en psykiatrisk sygeplejerske udgør teamet, der rykker ud, når politiet bliver kaldt ud til opgaver, der involverer personer med psykiske lidelser. 

quoteJeg tror, det kommer til at ændre tingene radikalt. Vi kan selvfølgelig ikke gøre mirakler ved alle udkørsler, men jeg tror, vi kan gøre en forskel

Heidi Lærche, sygeplejerske, Regionspsykiatrien Vest, Herning

- Vi har glædet os rigtig meget til at komme i gang. Nu skal det til at være, for vi kan jo se, at der er et behov, fortæller Mette Bundgaard, der er sektionsleder ved afdelingen for Forebyggende nærhed og tryghed hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Og behovet er steget markant og er den direkte årsag til, at den nye enhed er blevet til. Antallet af opgaver, som politiet skal tage sig af med psykisk syge, er nemlig tredoblet de seneste år. 

quote(...)jeg tror, at vi kommer til at få det bedste ud af hinandens kompetencer

Tanja Volsgaard, sygeplejerske, Regionspsykiatrien Vest, Herning

Derfor forsøger man sig altså nu med assistance fra rutinerede psykiatriske sygeplejersker. I alt seks af slagsen har meldt sig til at samarbejde med politiet. Normalt arbejder de på psykiatrisk afdeling i Herning.

- Det bliver spændende, men det bliver også en anden arbejdsgang, end hvad man er vant til på akutmodtagelsen, men jeg tror, at vi kommer til at få det bedste ud af hinandens kompetencer, lyder det fra sygeplejerske Tanja Volsgaard, der nu skifter vagter på den psykiatriske modtagelse hos Regionspsykiatrien Vest i Herning ud med en plads i politibilen.

 

Boom i tvangsindlæggelser 

Hændelser, der involverer personer med psykiske lidelser, spænder fra mindre henvendelser, der kan klares over telefonen, til deciderede tvangsindlæggelser. Antallet af tvangsindlæggelser er på ni år steget med 57 procent. I 2009 måtte 284 midt- og vestjyder tvangsindlægges med politiets hjælp. I 20128 var tallet steget til 447 i den midt- og vestjyske politikreds.

quoteProblemet er, at vi i politiet ikke er rustede og trænede, som man er, når man er sygeplejerske. Og derfor er det klart, at vi har et håb om, at vi kan løse det meget bedre

Claus Nørgaard, Politiinspektør, Midt- og Vestjyllands Politi 

- Problemet er, at vi i politiet ikke er rustede og trænede, som man er, når man er sygeplejerske. Og derfor er det klart, at vi har et håb om, at vi kan løse det meget bedre, lyder det fra politiinspektør hos Midt- og Vestjyllands Politi, Claus Nørgaard.

Det samme håb nærer sygeplejerskerne, der nu skal arbejde tæt sammen med politiet:

- Vi har jo nogle gengangere, og det vil komme dem til gavn, at de kender os og kan finde en tryghed i, at vi sygeplejersker kommer med ud til dem, fortæller Tanja Volsgaard.

Se video: Fra i dag ruller en helt ny politienhed ud i landsdelen. Med base i Herning vil betjente sammen med en sygeplejerske køre ud til psykiske syge personer.

Forsøget skal vare i to år

Politiinspektør hos Midt- og Vestjyllands Politi, Claus Nørgaard, har høje forventinger til det nye samarbejde.
Politiinspektør hos Midt- og Vestjyllands Politi, Claus Nørgaard, har høje forventinger til det nye samarbejde.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

Det nye initiativ får udgangspunkt i Herning, hvor patruljerne skal køre ud fra. Forsøget skal indtil videre løbe over to år i Region Midtjylland, Region Sjælland og i Region Syddanmark.

- Jeg synes, det er prisværdigt, at nogen sætter det her projekt i gang, for så kan vi gøre os nogen erfaringer og se på, om der noget, vi skal gøre anderledes, når projektet er færdigt, siger sygeplejefaglig direktør i Region Midtjylland, Claus Graversen

Nu er projektet i hvert fald skudt i gang. Og forventningerne er høje både hos politi og inden for psykiatrien:

- Jeg tror, det kommer til at ændre tingene radikalt. Vi kan selvfølgelig ikke gøre mirakler ved alle udkørsler, men jeg tror, vi kan gøre en forskel ved, at der kommer en sygeplejerske med sundhedsfaglig indsigt med ud, psykiatrisk sygeplejerske i Herning, Heidi Lærche.

Projektet er støttet økonomisk gennem satspuljemidler.

 

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.