Pludselig væltede det ind med reservationer: Nu kan restauranterne snart åbne dørene for gæster

En ny genåbningsaftale er på plads, og der er godt nyt til landets restauratører og caféejere. De kan slå dørene op for til indendørs servering tidligere end først planlagt.

Egentlig skulle restauranter og caféer ikke have haft gæster indenfor før den 6. maj, og den 21. april skulle kun have været en åbning for udendørs gæster. Men nu kan de også invitere gæsterne indenfor allerede på onsdag.

quoteNu får vi lidt ekstra travlt, men det er kun positivt.

Thomas Kehlet, Restaurant Kehlet

Det indgår i den aftale, Folketingets partier er blevet enige om, som blandt andet også betyder, at der åbnes for mere indendørs idræt, og at tilskuerne kan vende tilbage til landets stadions.

Den nye aftale glæder Thomas Kehlet, som sammen med sin kone ejer Restaurant Kehlet i Viborg.

- Det er dejligt, vi glæder os til at servere for folk igen.

- Hele morgenen er det tikket ind med bordreservationer til både ude og inde, så folk hungrer efter at komme ud, det er vi glade for, siger Thomas Kehlet.

Med den tidligere genåbning af de indendørs siddepladser følger et krav om bordbestilling og coronapas. I den tidligere aftale var det også et krav, at man skulle have coronapas for at sidde udenfor, men det er droppet, og det har afgørende betydning, mener Thomas Kehlet.

- Den del er vi specielt glade for. Jeg tror, der er mange, der kommer gående på torvet herude og får lyst til at sidde ned og få en god pizza, og det, tænker jeg, ville blive ødelagt lidt af, at folk skulle have coronapas klar, siger han.

Når der igen bliver åbnet op for gæster på onsdag, er det med afstandskrav på to kvadratmeter for siddende gæster og fire kvadratmeter for stående gæster.

Genåbningen gælder også barer og værtshuse, og fælles for alle serveringsstederne er, at de skal lukke klokken 23 med sidste udskænkning klokken 22.

Personalet er klar

Ifølge Jacob Beck Wätjen, der er formand for HORESTA i Midtjylland er det vigtigste dog, at gæsterne igen må komme indenfor og sidde. Så kan det nemlig meget bedre betale sig for langt flere, fortæller han.

- Det ville kun have været cirka hver anden restauratør, der ville åbne den 21., hvis det kun var med udendørs servering, og det ændrer sig gevaldigt nu. Det danske vejr byder jo ofte mere op til at sidde indenfor, siger Jacob Beck Wätjen.

Selvom der ikke er lang tid til, at serveringsstederne nu igen skal være klar med dug på bordet og øl i hanerne, så er Jacob Beck Wätjen ikke bekymret for, at de kan nå det.

- Nu skal planlægningen speedes op, men det tror jeg, de fleste er klar på. Personalet skal også tilbage igen, men mit indtryk er, at de er klar og glæder sig til at komme på arbejde igen, siger formanden.

På Restaurant Kehlet i Viborg har de lavet take away under hele nedlukningen, så de er ikke helt ude af form. Men de mangler stadig nogle forberedelser, inden de igen kan møde gæsterne i virkeligheden.

- Nu får vi lidt ekstra travlt, men det er kun positivt. Hele processen skal i gang igen, men selvfølgelig kan vi nå det, det er det, vi lever af, siger Thomas Kehlet.

Den nye genåbningsaftale er indgået mellem alle Folketingets partier undtage Nye Borgerlige.