Pihl skjulte sponsorkroner

Folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen har skjult en 200.000 kroners støtte og dermed brudt partistøtteloven gennem en af landets omstridte pengeklubber.

Folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen og hans bagland har brudt partistøtteloven gennem en af landets omstridte pengeklubber.

Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, der er fra Ans og valgt i Viborg, modtog omkring 200.000 kroner i støtte fra en erhvervsklub til den seneste valgkamp, men pengene blev aldrig opgivet til myndighederne. Det er et brud på partistøtteloven.

En lobbyorganisation for transport var blandt donorerne til politikeren, hvis mærkesag er netop transportområdet.

"Jeg har et medansvar"

Det viser aktindsigter i ansøgninger om partistøtte til Region Midtjylland og Viborg Kommune, som Berlingske er i besiddelse af.

Ved sidste folketingsvalg modtog Venstre-politikeren pengene fra en erhvervsklub, som han selv har været med til at stifte. Den bærer navnet Viborg-egnens Liberale Erhvervslaug og øremærker sin pengeindsamling til Kristian Pihl Lorentzens valgkamp.

Han erkender selv, at det store beløb burde være oplyst til myndighederne.

Reglerne for partistøtte fastslår nemlig, at alle bidrag til partier på over 20.000 kroner skal fremgå af partiregnskabet.

- Jeg har da et medansvar, siger han, men han forsikrer over for Berlingske, at den manglende indberetning ikke er sket med ond vilje, men derimod har været utilsigtet.

Det er en alvorlig sag at overtræde partistøtteloven, og det kan give bøde og i værste fald op til fire måneders ubetinget fængsel.

- Hvis der er sket en fejl, vil vi selvfølgelig sørge for, at der fremadrettet bliver strammet op på det, siger han.

Socialdemokraterne også i vælten

Flere politikere fra både Socialdemokraterne og Venstre har været i vælten i sagen om partistøtte.

Socialdemokraterne har længe kritiseret Venstre for at lade penge til partikassen kanalisere gennem erhvervsklubber.

I november kom det frem, at også Socialdemokraterne har en klub, hvor man kan betale 15.000 kroner for et møde med partitoppen - altså et beløb, der ikke kræver offentliggørelse af betaleren, da det ligger under 20.000 kroner.

Skulle indberettes

Om Kristian Pihl Lorentzens sag siger juraprofessor ved Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen:

- Der er ingen tvivl om, at det skulle have været indberettet, hvis de har modtaget 200.000 kroner fra en donor. Det kan der ikke være nogen diskussion om, siger Jørgen Albæk Jensen, som også har sæde i regeringens ekspertudvalg om partistøtte, til avisen.

/ritzau/

Se mere om sagen i vores nyheder klokken 19.30:

02:07 Luk video