Pihl: Alkolås til dømte spritbilister

Et forslag om tvungen alkolås til dømte spritbilister får støtte fra både Venstre og Dansk Folkeparti.

Både Venstre og Dansk Folkeparti bakker op om et forslag, der tvinger dømte spritbilister til at få en alkolås i deres bil, så bilen slet ikke kan køre, hvis føreren har drukket alkohol.

Forslaget kommer fra Havarikommissionen for Trafikulykker, og det støttes desuden af politiet og Rådet for Sikker Trafik.

Ordning uden effekt

Siden april har spritbilister kunnet få et mindre nedslag på straffen ved at montere en alkolås i deres bil. Men kun syv har sagt ja.

- Vi må erkende, at den ordning ikke fungerer og ikke er vejen frem. Derfor er vi nødt til at se på nogle mere kontante tiltag. Her kan en tvungen ordning til dømte spritbilister være en mulighed, siger Venstre transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen (V), til Ritzau.

Han slår samtidig fast, at Venstre er imod en generel indførelse af alkolåse.

- Det er forkert at belemre det store flertal af lovlydige borgere, der aldrig kunne drømme om at køre spritkørsel, med en alkohollås, siger han.

Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, bakker også op om, at skruen skal strammes overfor dømte spritbilister, så de påtvinges en alkolås.

- Men vi så desuden også gerne alkolåse i alle nye biler, siger han.

Alkohol er involveret i to ud af tre alvorlige trafikulykker i nattetimerne, viser en ny rapport fra Havarikommissionen for Vejtrafikulykker.

Alvorlige ulykker med alkohol om natten

15 procent af alle ulykker på de danske veje sker om natten, men det er 20 procent af ulykkerne, hvor en eller flere personer dør, der sker om natten.

Og alkohol spiller en overraskende stor rolle, siger Mette Fynbo, formand for Havarikommissionen for Vejtrafikulykker, til Jyllands-Posten.

- I en stor del af de ulykker, vi har undersøgt, har det vist sig, at føreren havde en promille på mellem en og to - og nogle endda over 2,0.

Røde partier også klar

Noget kan tyde på, at dømte spritbilister må se i øjnene, at en alkolås bliver tvunget i bilen i fremtiden. Både SF og Enhedslisten melder sig ogsåsom tilhængere af forslaget.

Jonas Dahl, som er gruppeformand i SF og tidligere trafikordfører for partiet, fortæller, at SF inden længe vil fremlægge et beslutningsforslag i Folketinget om installering af alkohollåse i dømte spritbilisters biler.

 - Vi må jo desværre konstatere, at har man først én gang kørt med spiritus i blodet, så er der en stor sandsynlighed for, at man gør det igen, og det er til fare for en selv og alle andre, siger han.

 

/ritzau/


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.