Pas på: Sidste skoledag kan gå helt galt

Har dit barn inden længe sidste skoledag, så kan det være en god idé at have styr på forsikringerne. Kombinationen af fest og teenagere kan blive dyr.

Druk_unge001.jpg

Der er ofte vandsprøjt, karamelkast, shopping og fest i vente, når landets mange elever fejrer afslutningen på folkeskoletiden. Men får dagen en uheldig udgang, er det godt at være forberedt.

Her fortæller advokat Fatma Yandim fra ADVODAN om fire ting, du bør vide om dine forsikringer, inden du sender dit barn afsted til sidste skoledag.

 

1. Hvis karamellerne rammer forkert

Dagens drillerier er som regel uskyldige. Men i kådhed rammer de hårde karameller måske en yngre elevs øjne for hårdt, eller vandballonerne er skyld i et brækket ben. Det kan også være, at aftenens fest og alkoholindtag resulterer i en ødelagt toiletvask eller køkkendør. Kort sagt: dit barn volder skade på en ting eller en person, og hvordan står I så stillet?

-Børn over en vis alder har erstatningsansvar på samme måde som voksne. Derfor gælder det om at have styr på familiens ansvarsforsikring. Hvis dit barn er under 14 år, vil forsikringen som regel dække, fordi det er svært at vurdere, om skaden er sket med vilje eller på grund af tankeløshed. Er barnet over 14 år, dækker forsikringen ikke, hvis der er tale om en bevidst handling eller grov uagtsomhed, eller hvis barnet var meget fuld,  siger Fatma Yandim.

 

2. Hvis lommepengene bliver stjålet

Dit barns lommer er måske lidt ekstra fyldte med penge til at fejre dagen. Eller tasken rummer både den nye iPhone og lækre smykker til aftenens fest. Og det kan lommetyve desværre hurtigt spotte.

Du kan hjælpe dit barn med at gardere sig bedst muligt på forhånd. Tag fx ikke for mange kontanter med og lad være med at placere alle penge ét sted. Gem telefonen godt af vejen, og lad smykkerne blive hjemme, indtil der skal klædes om til festen.

-Bliver dit barn alligevel bestjålet, bør I være klar over, at familiens indboforsikring ikke dækker alt. Hvis en lommetyv fx stjæler kontanter eller smykker, får I ikke erstatning, fordi det er foregået ved et såkaldt simpelt tyveri på åben gade. Forsikringen dækker dog telefon og andre værdigenstande, siger Fatma Yandim.

 

3. Hvis dit barn vrikker om på dansegulvet

Er dit barn involveret i en såkaldt soloulykke, hvor andre ikke kan stilles til ansvar – fx fald på en trappe eller på dansegulvet – er det jeres egen ulykkesforsikring, der skal dække skaden. Men I bør vide, at det ikke er i alle tilfælde, at den går ind og dækker.

-Det afgørende er, om barnet har været beruset eller ej, da ulykken skete. I kan ikke få erstatning, hvis det brækkede ben skyldes lidt for mange øl eller drinks, siger Fatma Yandim.

 

4. Hvis kammeraten skubber for hårdt

Mange steder er der tradition for at skubbe hinanden i byens springvand på sidste skoledag. Hvis en af dit barns kammerater måske skubber lidt for hårdt, og dit barn ender med et brækket håndled, kan I rette erstatningskrav mod kammeraten. Her vil kammeratens ansvarsforsikring normalt dække, medmindre det vurderes, at han har haft et stort alkoholindtag eller har handlet groft uagtsomt. I så fald skal han selv betale erstatningen.