Pas på i trafikken: Så farlige er narkobilister

Nye tal fra Midt- og Vestjyllands Politi viser, at der kører lige så mange narkopåvirkede bilister rundt som spritbilister. Risikoen for uheld er meget høj.

Risikoen for uheld stiger kraftigt, hvis en bilist vælger at tage stoffer. Foto: Flemming Christensen, TV MIDTVEST

I mange år har man talt om spritbilister, men nu stopper politiet lige så mange narkobilister.

- Jeg synes, det er bekymrende. Det er sindssygt dumt at kaste sig ud i at begynde at tage narko, siger Henrik Glintborg, der er leder af færdselsafdelingen hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Læs også Sådan tjekker politiet om du kører med narko i blodet

Alene i år har politiet i Midt- og Vestjylland standset og sigtet mere end 200 påvirkede bilister. 100 af dem var berusede, mens 114 kørte med narko i blodet.

På landsplan viser de foreløbige tal for 2018 faktisk en stor overvægt af narkopåvirkede bilister. Her er omkring 550 blevet taget for spritkørsel, mens politiet har sigtet mere end 800 narkobilister.

 - Der er nogenlunde lige så mange spritbilister og narkobilister. Det er et tal, som vi for alt i verden vil have ned. Det er farligt at køre i påvirket tilstand, lige meget om det er spiritus eller narko. Det går ikke, så derfor har vi en stor indsats på området, forklarer Henrik Glintborg.

Så farligt er det

Det mindst lige så farligt at køre farligt at køre med narko i blodet, som det er at køre med alkohol.

Hvis en bilist kører med amfetamin i blodet, så har vedkommende 30 gange så stor en risiko for at blive involveret i et uheld. Ved hash er risikoen tre gange så stor, og hvis man kombinerer flere stoffer, medicin eller alkohol, så er risikoen 200 gange så stor.

FAKTABOKS: Risiko for uheld på stoffer

Cannabis:
Tre gange så stor en risiko for uheld
Kokain/heroin:
10 gange så stor risiko for uheld
Amfetamin:
30 gange så stor risiko for uheld
Blanding og/eller i kombination med alkohol:
200 gange så stor risiko for uheld

Kilde: Fakta om medicin og narkotika, ANT-Kursus

Sådan straffes narkokørsel

Hvis man kører med ulovlige stoffer i blodet, så er straffen tilsvarende, hvis du kørte spirituskørsel med 1,21 i promille.

Her får man frakendt kørekortet i tre år og får en bøde. Der er dog særlige regler for hashkørsel.

Man skal desuden bestå en ny teori- og køreprøve og gennemføre et såkaldt ANT-kursus. ANT står for alkohol, narko og trafik og varer 12 timer. Samtidigt koster det 3200 kroner.

Straffen stiger, hvis man gør det flere gange.

Nulgrænse

I Danmark har vi nulgrænse for ulovlige stoffer i trafikken. Nulgrænsen gælder for bl.a.
 • Amfetamin (speed)
 • Kokain
 • Cannabis (hash, marihuana, pot)
 • LSD
 • Ecstasy
 • Heroin
 • Svampe, der indeholder psilocin og psilocybin 
 • Khat 
 • Poppers (amylnitrit)
 • GHB (fantasy)
 • Morfin
 • Metadon
 • Benzodiazepiner, der ikke er på recept.
Hvis politiet stopper dig og finder tegn på, at du har taget ulovlige stoffer, vil du få taget en blodprøve. Det er resultatet af blodprøven, der tæller som bevis.
For hvert stof er der fastsat en såkaldt bagatelgrænse. Hvis dit blod indeholder en mængde ulovligt stof over bagatel-grænsen, bliver du sigtet for at overtræde nulgrænsen.
Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Særlige regler for hashkørsel

Den 15. december kom der nye regler for hashkørsel, hvor straffen for at køre med lave koncentrationer af THC i blodet blev gjort mildere, end hvis man bliver stoppet med høje koncentrationer.

Vær opmærksom på, at der stadig er samme nedre grænse for, hvornår det er ulovligt at køre med THC (hash) i blodet. Den er tæt på nul, nemlig 0,001 mg THC pr. kg blod.

04:24 Luk video