Pas på! Efterår er højsæson for påkørsler af hjorte

Højsæson for hjortepåkørsler starter nu. Dyrenes Beskyttelses vagtcentral forventer ny rekord med over 4000 henvendelser de næste tre måneder.

Hvis uheldet er ude, skal man ringe 1812, hvis dyret er såret - også selvom dyret er løbet væk. Er dyret dødt, skal du kontakte Falck.
Hvis uheldet er ude, skal man ringe 1812, hvis dyret er såret - også selvom dyret er løbet væk. Er dyret dødt, skal du kontakte Falck.
Foto: Dyrenes Beskyttelse

Når dagene bliver kortere og mørkere, stiger antallet af påkørte hjorte. Det viser tal fra Dyrenes Beskyttelse, der sidste år modtog 15 procent flere henvendelser om påkørte hjorte end året før.

En tredjedel af de i alt 10.445 henvendelser fandt sted i oktober, november og december. Derfor deler Dyrenes Beskyttelse nu en pressemeddelelse med blandt andet fire gode råd til, hvordan man kan undgå påkørslerne. 

Hjortene er mest aktive i skumringstiden, og det er derfor også i tidsrummene omkring solopgang og solnedgang, at flest hjorte krydser vejene. Derfor anbefaler dyreværnsorganisationen, at bilister sætter farten ned, når de på disse tidspunkter kører gennem områder med skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen.

I efterårsmånederne påkøres flest hjorte mellem klokken 6 til 9 om morgenen og igen mellem klokken 16 til 21 om aftenen, da hjorte i højere grad end på andre tidspunkter benytter vejen samtidigt med bilister. Hold derfor øje med lysende øjne i rabatten, og sænk farten helt, hvis du ser dem, lyder rådet.

Desuden anbefaler Dyrenes Beskyttelse, at man holder øje med hjorteskilte, der advarer om øget risiko for hjorte i området, og slutteligt skal man vide, at hjortene sjældent kommer alene, så hvis du først ser én hoppe over vejen, så vær opmærksom på, at der godt kan komme flere. 

Viborg i top over flest påkørsler

Udover rådene har Dyrenes Beskyttelse desuden lavet en oversigt over, hvilke kommuner vagtcentralen får flest henvendelser om påkørsler af hjorte fra. 

Her ligger Viborg Kommune på en andenplads med 351 henvendelser i 2018. Kun overgået af Aalborg Kommune, der stod for 434 opkald sidste år. 

Fordeling af henvendelser om påkørte hjorte til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 i 2018.
Fordeling af henvendelser om påkørte hjorte til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 i 2018.
Foto: Dyrenes Beskyttelse

Travlhed hos schweisshundeførerne

Når et dyr er blevet påkørt, løber det ofte såret væk fra stedet. I sådanne tilfælde bliver en schweisshundefører sendt ud for at finde det sårede dyr.

En af dem er Kenneth Jensen fra Stoholm. Han medgiver, at der bliver travlt fra nu af og resten af året. 

- Det må man sige, for nu starter højsæsonen for påkørte dyr. 

Derudover er jagten startet på dyrene, og når jægerne ikke rammer plet, men kun får anskudt dyrene, er det også schweisshundeførere som Kenneth Jensen, der bliver hidkaldt.

Og han har en helt klar opgave, når et dyr er løbet væk fra et uheldssted, og der bliver ringet efter ham.

- Rigtig mange af de dyr, vi eftersøger, er stadig i live. Så hvis ellers vi er langt væk fra vejene, så sporer hunden dyret op, fortæller Kenneth Jensen, der akkompagneres af hunden Frida. 

Når først dyret er fundet, skal det som regel aflives.

- Det gælder for os om at få opsporet og aflivet nødstedt vildt så hurtigt og så skånsomt som muligt, slutter Kenneth Jensen.

Dyrenes Beskyttelse har nu startet et nyt projekt op, som skal indsamle mere nøjagtig viden om påkørslerne med hjælp fra den GPS-data, som findes i de fleste mobiltelefoner. Læs mere om projektet her.

1:37
Det er højsæson for vildtpåkørsler på vejene. Det betyder travlhed for schweisshundeførerne.