To partier står på spring til at overhale DF højre om

To højrepartier kæmper for at komme i Folketinget. DF kan godt forstå, hvis vælgerne er frustrerede.

I 2013 stillede Daniel Carlsen for første gang op til valg i forbindelse med kommunal- og regionsrådsvalget. I Region Midtjylland fik Carlsen 1.087 personlige stemmer.
I 2013 stillede Daniel Carlsen for første gang op til valg i forbindelse med kommunal- og regionsrådsvalget. I Region Midtjylland fik Carlsen 1.087 personlige stemmer.

På Christiansborg er Dansk Folkeparti den ukronede konge af udlændingestramninger. Men partiet kan blive udfordret på tronen, hvis to nye partier får magt, som de har agt.

Nye Borgerlige og Danskernes Parti samler lige nu vælgererklæringer for at blive opstillingsberettigede før næste valg.   

Udfordringen for nye partier er som bekendt at finde et ledigt standpunkt i det politiske landskab. Og her mener begge partier at have fundet vejen: En strammere udlændingepolitik.

- Det seneste års udlændingestramninger er ren symptombehandling, siger Pernille Vermund, formand i Nye Borgerlige.

Ualmindelig slap udlændingepolitik
Hos Danskernes Parti mener formand Daniel Carlsen, at DF fører "en helt ualmindelig slap udlændingepolitik".

Spørgsmålet er, om der er nok vælgere, der er enige i den analyse. Sidste år viste en måling foretaget af Wilke for Jyllands-Posten, at knap 13 procent af vælgerne "savner et parti, der har en strammere udlændingepolitik end DF".

Vi skal udtræde af flygtningekonventionen og stoppe alle sociale ydelser til udlændinge.

Danskernes Parti giver det mest vidtgående bud og vil stoppe al ikkevestlig indvandring.

- Og et indvandringsstop er ikke længere nok i sig selv. Vi er også nødt til at hjemsende ikkevestlige folk, siger Daniel Carlsen.

Et forslag, som både Nye Borgerlige og DF tager afstand fra. Pernille Vermund kalder Danskernes Parti "en lynafleder" for de yderliggående vælgere. 

Nazistisk
Hos DF er udlændingeordfører Martin Henriksen ked af at blive sammenlignet med Danskernes Parti, som han kalder nazistisk.

Derimod kan han "godt forstå, at der er mange, der synes, at Nye Borgerlige er interessante".

- Jeg tror, der er mange, der i frustration tænker, at Nye Borgerlige er et sted, de kan søge til. Mange har nok ikke opdaget, hvor mange stramninger der er blevet vedtaget det seneste år. Det skal vi være bedre til at fortælle, siger han.

Nye Borgerlige nærmer sig 1300 medlemmer og tæller en håndfuld byrådsmedlemmer, der er hoppet fra DF. Det er der ifølge partiformanden en god grund til: DF opnår ikke nok stramninger. Pernille Vermund lover at "stå hårdere fast" på sine krav.

Risiko ved at vælte regeringen
Martin Henriksen frygter "som sådan" ikke konkurrencen fra det nye parti.

- Vi kan godt vælte regeringen, hvis den ikke leverer på vores ultimatum. Men så kommer Uffe Elbæk og Morten Østergaard bare til at styre udlændingepolitikken, siger han.

Pernille Vermund foreslår at spare 60 milliarder kroner årligt på ikkevestlige indvandrere:

- Vi skal udtræde af flygtningekonventionen og stoppe alle sociale ydelser til udlændinge. Vi skal udvise enhver udlænding, der begår kriminalitet og blive langt mere restriktive med at uddele statsborgerskab.

/ritzau/