Pape om forsinkede overvågningsbilleder: Fem uger efter er jo direkte pinligt

I går offentliggjorde politiet en overvågningsvideo fra et indbrud, der skete for fem uger siden.

Det er ikke godt nok, at det tog Midt- og Vestjyllands Politi fem uger, før de i går offentliggjorde overvågningsbilleder fra et butikstyveri. Sådan lyder det her til aften fra justitsminister Søren Pape.

- Eksemplet med cyklerne fem uger efter er jo direkte pinligt, slår han fast og tilføjer:

- Men det er sådan, at sidste gang vi lavede den her lov om, der gav vi butikkerne mulighed for at dele billeder med hinanden, så man kan advare hinanden. Og så instruerede vi samtidigt politiet i, at man hurtigt skal tage stilling til, om de her billeder kan offentliggøres, for der kan også være situationer, hvor de ikke kan. Men det skal ske meget hurtigt.

Han fortæller, at det betyder, at det skal ske indenfor en dag eller to - og helst en dag.

- Det handler om, at så ser folk, hvad der er sket og kan give de tip til politiet, der nu skulle være.

Overvågningsbilleder mister deres værdi, når de alt for sent offentliggøres, lyder butiksejeres kritik.

Hold jer fra selv at dele

For ganske nylig var der et eksempel på en butiksindehaver i Silkeborg, der selv valgte at dele overvågningsbilleder fra et butikstyveri på Facebook. Han risikerer nu en bøde.

Selvom Søren Pape forstår frustrationen, så opfordrer han til, at butiksejerne holder sig fra den metode.

- Jeg forstår virkelig godt, at de forretningsdrivende er frustrerede. Det må være helt forfærdeligt frustrerende, at der er nogle mennesker, der er så ligeglade med samfundets normer, som de her kriminelle. Men vi lever i et retssamfund. Vi kan ikke have, at folk tager loven i deres egen hånd og selv vedtager, hvad der er lov og ret, siger han og tilføjer:

- Vi er nødt til at sikre os, at de folk, der bliver udstillet i det offentlige det faktisk er nogen, der er gerningsmænd, og vi ikke får andre tilfældige mennesker med. Vi kan ikke tage loven i egen hånd. Det går ikke, for hvor går den grænse så.

Samtidigt har han også en opfordring til alle danskere:

- Endelig vil jeg bare opfordre til, at hvis folk får tilbudt nogle meget dyre varer til billige penge, så lad være med at købe dem. For hvis der ikke er nogen, der vil købe det, så er der heller ingen, der vil stjæle det.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.