Pape om Børnechok på Plejehjemmet: - Lad os gøre det noget mere

Børnechok på Plejehjemmet var intet mindre end fremragende, hvis man spørger Konservatives formand Søren Pape. I hans tale på landsrådet opfordrer han til, at flere kommuner prøver forsøget.

Normalt er et chok ikke rart, men børnechokket på et plejehjem i Holstebro sidste år gjorde både børn og ældre glade.

quoteDe gamle ikke mindst fik en ny gnist i øjnene. Jeg vil sige livsgnist.

Søren Pape, formand, Konservative

Det har den Konservative formand Søren Pape bidt mærke i. I dag nævnte han TV2-dokumentaren, som er produceret af TV MIDTVEST, i sin tale på landsrådet i Herning.

- De gamle ikke mindst fik en ny gnist i øjnene. Jeg vil sige livsgnist. Da Elise - en lille pige med lyse fletninger - fornemmer, at en af de ældre har det har det rigtig, rigtig skidt, går hun lige så stille hen og tager i armen på den ældre og spørger: Skal jeg hente en voksen, sagde Søren Pape fra talerstolen.

Hele salen grinede, da han refererede til en episode fra programmet, hvor 12 børnehavebørn i to uger besøgte 12 beboere på plejehjemmet Parkvænget i Holstebro.

Se episoden, hvor 5-årige Elise hjælper 100-årige Rigmor, der siger, at hun skal dø.

Livsgnist i de gamles øjne

Programmet blev nævnt i Papes tale, da han kom ind på, at 50.000 ældre i Danmark i dag føler sig ensomme.

Det har vi et fælles ansvar for at løfte, siger han, og børnechokket i efteråret 2018 var et godt eksempel på, hvordan man kan give de ældre mere livskvalitet.

- Enhver kunne jo se, at børnene og de ældre - som dagene gik - blev gladere og gladere for hinandens selskab. Børnene lærte rigtigt meget. Det gør børn, når de er sammen med ældre, livskloge mennesker, sagde Søren Pape til landsrådet.

De 12 gamle fra plejehjemmet kan give børnehavebørnene fortællinger fra en svunden tid, og den visdom og alderdom ser Pape som en styrke.

- Jeg så udsendelsen og blev simpelthen så betaget af, hvordan børn og ældre fik noget helt nyt i deres liv, hvordan de blev glade, hvordan gnisten var tilbage i øjnene. Så tænkte jeg ved mig selv, hvor er det her bare fremragende, siger han.

- Måske vi skulle gøre det noget mere

Budskabet i talen var, at vi burde gøre mere som forsøget i Børnechok på Plejehjemmet.

De gamles smil større, som dagene gik, og børnehavebørnene viste mere omsorg for de gamle.

- Sådan kan det personlige ansvar også se ud, og jeg synes, at den lille pige var meget omsorgsfuld og godt opdraget. Og siden har det væltet frem med eksperter, der har rost forsøget med at lade børnene gå på plejehjem. Det var et forsøg på 14 dage. Måske vi skulle forsøge noget mere, sagde Pape på talerstolen.

Søren Pape taler om Børnechok på Plejehjemmet til De Konservatives landsråd i Herning.

Talen er en opfordring til at kommuner kan finde alternative måder, de ældre kan bo på. 

- Tænk sig, hvis vi kunne gøre det noget mere. Sikke en livsgnist de gamle fik i øjnene, siger Søren Pape.

quoteTænk sig, hvis vi kunne gøre det noget mere. Sikke en livsgnist de gamle fik i øjnene.

Søren Pape, formand, Konservative

Han vil ikke lovgive på området, men han er klar til at hjælpe kommunerne, hvis de har brug for det, for at lave flere børnechok rundt på plejehjemmene. 

Forsøget forgik i Holstebro Kommune, og kommunen sagde efterfølgende, at de ville følge op på forsøget.

- Nu må Holstebro Kommune selvfølgelig selv vurdere, hvad de vil. Men helt ærligt, hvis det projekt ikke var en succes, så ved jeg ikke, hvad der er en succes, siger Søren Pape.

Fakta om forsøget