Pandemi, hvalros og politiske intriger: Se tilbage på endnu et begivenhedsrigt corona-år

Endnu et år er gået. Et år, hvor Corona-pandemien igen kom til at fylde. TV MIDTVEST kigger i ’Sådan var … 2021’ tilbage på et år, der udover et hav af historier om virus også handlede om alt mulig andet.

30:10
Ægteparret Marianne og John Holm i Thyborøn, politiker Inger Støjberg, blomsterhandler Johnny Refsgaard fra Skive og is-sejler Jørgen Hvidberg fra Hvide Sande medvirker alle i ’Sådan var … 2021’ på TV MIDTVEST.

Corona, COVID-19 eller pandemien. En ubuden gæst kan også have mange navne.

2021 blev et år hvor det ord, som mange for bare to år siden kun kendte som navnet på en mexicansk øl eller en cubansk cigar, igen trak de fleste overskrifter. Og også i Midt- og Vestjylland.

TV MIDTVEST har i det forgangne år sendt regionale tv-nyheder i mere end 210 timer. 26 timer har handlet om Corona.

Et kig i arkivet fortæller, at tv-stationens journalister og fotografer i 2021 har lavet mere end 850 indslag om blandt andet vacciner, mundbind, testkapacitet, Delta- og Omikron-varianter - men også om at gå i skole derhjemme. Corona-historierne, som i årets løb rullede over skærmen, var nemlig ikke kun den rene sørgmodighed.

Fanøvejs Skole

I januar kunne vi fortælle om ægteparret Marianne Toft Stausholm og John Holm i Thyborøn. De er bedsteforældre til fem børnebørn i alderen seks til 11 år, som var hjemsendt på grund af Corona.

John og Marianne, der begge er efterlønsmodtagere, slog dørene op og fik lavet, hvad de kaldte Fanøvejs Skole. Marianne, der er uddannet pædagog, hjalp med skolearbejdet, mens John påtog sig rollen som både gårdvagt og pedel og ham, der stod for frokosten:

- John steger fiskefrikadeller og medisterpølse. Det har han lovet dem i dag. Så vi har travlt, fortalte Marianne Toft Stausholm den 7. januar.

Der var gang i den hjemme hos Marianne og John Holm i Thyborøn, da de lavede hjemmeskole for deres fem børnebørn.
Der var gang i den hjemme hos Marianne og John Holm i Thyborøn, da de lavede hjemmeskole for deres fem børnebørn.
Foto: Ditte Georg Wraae, TV MIDTVEST

Som køer på græs

En anden positiv Corona-historie blev bragt 1. marts. Den dag kom der nemlig igen liv i gågader og i butikker. Efter måneders nedlukning kunne landsdelens forretninger nu igen tage imod kunder.

TV MIDTVEST var fra morgenstunden i hælene på citychefen i Herning, der i dagens anledning forærede blomsterbuketter til butiksejerne i byen og kunne fortælle om en næsten euforisk stemning:

- Folk er helt vilde. Nogen siger godt nytår. Der bliver råbt på tværs ad gaden. Det gamle leben er tilbage. Det er næsten, som når køerne skal på græs, sagde Allan Birk Kristensen.

Allan Birk Kristensen fortalte om en helt vild stemning, da butikkerne genåbnede 1. marts.
Allan Birk Kristensen fortalte om en helt vild stemning, da butikkerne genåbnede 1. marts.
Foto: Mia Ostenfeld, TV MIDTVEST

Døde mink og Støjberg

Når en på redaktionen på TV MIDTVEST - og i år har det været det denne signaturs opgave - i december kigger tilbage på året, som går på hæld - så bliver der holdt øje med de største historier. Dem som trak de store overskrifter. Fik News-bjælken til at gå i gult.

Udover alle Corona-indslagene var der i den kategori også opgravningen af de døde mink i Nørre Felding og Kølvrå. Der var Bach-gruppen fra Viborg, som fik ørene i maskinen efter en sag om dårlig beton og havnede i Operation X. Der var de politiske personhistorier om Kristian Jensen, der kvittede Folketinget for i stedet at blive diplomat i Udenrigsministeriet. Og i samme kategori - men på en anden baggrund - Inger Støjberg, der forlod Venstre og senere blev dømt skyldig i Rigsretten med den konsekvens til følge, at hun lige inden jul blev erklæret uværdig til at sidde i Folketinget.

En af årets helt store historier var da minkene skulle graves op i Nørre Felding og Kølvrå.
En af årets helt store historier var da minkene skulle graves op i Nørre Felding og Kølvrå.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Og der var også de velkendte indslag om vejret. Historierne om blandt andet sne og kulde er tv-klassikere, som seerne bryder sig om - og journalister og fotografer godt kan lide at lave. I februar i år var det blevet isvinter. En reporter tog på vandet i Skive Havn, hvor isbryderen ’Krabbe’ for en sjælden gangs skyld var i aktion.

Også på Ringkøbing Fjord var der på tidspunkt en helt særlig historie at fortælle. På en iskold søndag blev der sejlet is-sejlads på den frosne fjord. TV MIDTVEST mødte Jørgen Hvidberg fra Hvide Sande med den helt særlige hobby:

- Den accelererer helt vildt. Når du hiver i skødet og vinden passer, så stryger den afsted. Så føler man, man lever, konstaterede den 68-årige pensionist.

Frida satte rekord

Udover historierne om vejret er også indslag om dyr fast tilbagevendende tv-momenter - både i den regionale nyhedsdækning - og i en årskavalkade. Heller ikke i år er seerne blevet snydt for indslag fra dyreriget - og bliver det heller ikke i ’Sådan var … 2021’.

I uge syv fandt en fotograf vej til Nørre Vorupør, hvor der var meldinger om, at en hvalros var drevet i land. Og den var god nok. I vandkanten lå den hundrede kilo tunge sværvægter og tiltrak sig opmærksomhed fra folk på vinterferie i Thy. En ekspert vurderede, at hvalrossen formentlig var kommet fra Østgrønland eller Svalbard og fortalte, at det var første gang i 10 år, at sådan en krabat ramte en dansk kyst.

Ingen årskavalkade uden dyr. I vinterferien i år var det en hvalros i Nørre Vorupør, der fik tv-tid.
Ingen årskavalkade uden dyr. I vinterferien i år var det en hvalros i Nørre Vorupør, der fik tv-tid.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

En anden sværvægter fandt vi i Sevel. Koen Frida fik tv-tid, fordi hun havde slået en rekord.

Som den kun 25. ko i verden opnåede det sortbrogede stykke kvæg at producere mere end 200.000 kilo mælk. Torben Lund, der er chefkonsulent i Dansk Holstein, lod sig interviewe og var meget imponeret over den 13-årige ko:

- Det der gør denne præstation ekstraordinær, det er, at hun har kælvet i en ung alder. Hun holder sig fin og er i form og har præsteret det her, som en af de yngste i verden. Vi ved det ikke med sikkerhed, men vi har nogle statistikker, der tyder på, at hun er den yngste i verden, sagde konsulenten.

Så midt al ulykken med tårnhøje smittetal og Corona-restriktioner, som sidst på året nu igen er blevet en del af hverdagen, så var der altså også i 2021 noget at blive glad over at se i det regionale midt- og vestjyske fjernsyn.

Mor er noget specielt

Udover Frida i Sevel fortalte vi også om bilsamleren i Aadum, der havde fået fat i en 108 år gammel Cadillac, som han for rullende kamera nær brændte af.

Vi besøgte ABBA-entusiasten i Skive, som fik tårer i øjnene, da han lyttede til nye sange fra den svenske kvartet - de første i mere end 40 år. Og så lavede vi reportage fra Hovmøllers Blomster - også i Skive - hvor der var så travlt på Mors Dag, at buketter i hundrede vis var blevet bundet af personalet allerede fra midt om natten. Blomsterhandler Lars Refsgaard kunne fortælle, at han aldrig havde oplevet noget lignende og kom med sin egen analyse af, hvorfor skibonitterne den anden søndag i maj købte blomster i vildskab:

- Ens mor er jo noget helt specielt. Og det her er jo en dag, hvor - hvis man har travlt i hverdagen - så er der noget, der minder en om, at man skal huske sin mor.

Og således opmuntret - og måske også en lille smule belært - rigtig godt nytår og på gensyn til meget mere regionalt fjernsyn i 2022.

For Carsten Michael Laursen var 5. november 2021 bedre end juleaften, da han modtog Abbas nye album med posten.
For Carsten Michael Laursen var 5. november 2021 bedre end juleaften, da han modtog Abbas nye album med posten.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST