Overskudsmad samlet ind: Socialt udsatte inviteres til julefrokost

I juledagene arrangeres der julefrokoster for socialt udsatte på flere væresteder. Maden kommer fra en række Netto-butikker, der ellers ville have kasseret varerne.

For mange er julen lig med hygge og samvær med familie og venner, men det er dog ikke alle, som fejrer julen med den nære familie. Det har fået Netto og Kirkens Korshær til at gå sammen i et landsdækkende projekt, der skal forsøde juletiden for dem, der trænger, med en julefrokost.

Det betyder, at Nettos gule lastbiler julemorgen har været rundt i en række Netto-butikker, herunder i eksempelvis Ringkøbing, Silkeborg og Viborg, for at afhente butikkernes overskudsmad. Varerne bliver efterfølgende kørt til Kirkens Korshærs væresteder.

De velkendte gule lastbiler kommer for en gangs skyld ikke for at levere varer til butikkerne, men i stedet for at afhente overskudsmad. 
De velkendte gule lastbiler kommer for en gangs skyld ikke for at levere varer til butikkerne, men i stedet for at afhente overskudsmad. 
Foto: Lasse Lindved

Et af de steder, der tager imod, er Kirkens Korshærs værested i Herning. Her vil køkkenchefen fra Restaurant Skov i Herning omdanne råvarerne til en julefrokost for ensomme og socialt udsatte den 27. december.

- Jeg er selv vokset op i en familie, hvor masser af kærlighed og god julemad var en selvfølge - det er det desværre ikke for rigtig mange danskere. Kan jeg være med til at gøre julen bare en smule mere hjertevarm for nogle udsatte mennesker, så vil jeg være meget taknemmelig, siger køkkenchef, Peter Madsen i en pressemeddelelse.  

Win-win-situation

Fælles for mange af brugerne, der kommer på Kirkens Korshærs væresteder, er, at de føler sig ekstra ensomme i december og juledagene. Derfor kan en julefrokost være med til at give en god oplevelse.

- Med det behov for hjælp vi oplever i julen, er det en stor hjælp at få doneret mad, så vores egne midler strækker længere og kan blive brugt til at skabe overskud et andet sted. Ud over et måltid kommer mange også for at finde nærvær og samvær hos os. Her tager medarbejdere og frivillige med åbne arme imod mennesker, som har brug for et måltid mad, en snak og varme, siger Helle Christiansen, der er korshærschef, i pressemeddelelsen. 

Men også for Netto er samarbejdet en gevinst. Butikskæden arbejder målrettet på at reducere sit madsplid, der sidste år løb op i 17.632 tons, og det kan dette initiativ hjælpe med. 

- Vi plejer at sige, at mad skal spises. Derfor er vi glade for at kunne hjælpe Kirkens Korshær. Faktisk er det dem, der hjælper Netto, da vores madvarer ikke ender som madspild men som rigtige måltider. Varerne er jo friske råvarer og fejler intet. Det er utroligt givende, at vores lokale Netto kan være med til at hjælpe lokalsamfundet på den her måde, siger Ernst Ibsen, der er butikschef i Netto i Ringkøbing. 

Erik og Lasse samler ind: Vil gerne gøre en forskel

Far og søn har været på landevejene for at samle overskudsmad ind til de socialt udsatte og ensomme, der kommer på Kirkens Korshærs væresteder.
Far og søn har været på landevejene for at samle overskudsmad ind til de socialt udsatte og ensomme, der kommer på Kirkens Korshærs væresteder.
Foto: Lasse Lindved

Erik Lindved er chauffør hos vognmandsfirmaet Frode Laursen, og sammen med sønnen Lasse er han juleaftensdag på landvejen i sin gule lastbil for at samle madvarer ind. 

- Det går godt. Vi har været fire steder nu og skal til et sted mere her i Viborg, og jeg tror, at vi har samlet en 8-9 europaller sammen. Jeg er faktisk overrasket over, at der er så meget, fortæller Erik Lindved til TV MIDTVEST.

Lastbilschaufføren blev opmærksom på projektet sidste år og besluttede allerede dengang, at han ville være med i år. I 2016 donerede 20 butikker overskudsmad. I år har 100 butikschefer sagt ja til at donere deres potentielle madspild til julefrokost-arrangementerne, og for Erik Lindved giver det en god følelse i maven at være med til at gøre det muligt.

Der er masse af gode ting i lasten. Blandt andet julestjerner, appelsiner og småkager.
Der er masse af gode ting i lasten. Blandt andet julestjerner, appelsiner og småkager.
Foto: Lasse Lindved

- Jeg ved godt, at jeg får løn for det her, men det er ikke, der gør, at jeg gør det. Jeg synes, at man er med til at gøre en forskel, og så kan man køre hjem og holde jul med god samvittighed, fortæller han. 

Inden det sidste stop på ruten kunne Erik og Lasse Lindved berette om mange fine varer i lasten. Heriblandt brød, pålægsvarer, frugt og grønt - og julevarer som ikke nåede at blive solgt inden jul.

- Det er ganske fine varer. Jeg havde regnet med en palle hos hver butik, men et sted var der eksempelvis 2,5 palle, fortæller Erik Lindved.

Kirkens Korshær afholder julefrokost på Sct. Leonisgade i Viborg den 27. december fra 12.00 til 14.00, mens der samme dag fra klokken 12.30 til 14.30 er julefrokost på Fruehøjvej 33 i Herning.

Kirkens Korshær regner med at op mod 1000 mennesker vil blive bespist på værestederne på landsplan til arrangementerne. Du kan finde en samlet oversigt over julefrokosterne i hele landet her.