Overlæge om lattergas: - Der er ret stor risiko for, at det går galt

Regeringen vil sætte en stopper for unges brug af lattergas som rusmiddel.

Det er patroner som disse, unge indtager lattergas fra.
Det er patroner som disse, unge indtager lattergas fra.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Du har måske set dem ligge på gaden tidligt lørdag morgen.

De små, sølv patroner, der har indeholdt lattergas.

Det er nemlig populært blandt unge at indtage lattergas på en festlig aften i byen.

Det fortæller Dorte Fris Palmqvist, der er overlæge ved Bispebjerg Hospital og ansvarlig for rusmidler ved Giftlinjen. 

Men hvor farligt er det egentlig, hvis man indtager lattergas? Risici ved at indtage lattergas kan ifølge Dorte Fris Palmqvist inddeles i to kategorier: 

- Når man inhalerer lattergas, så fortrænger det den ilt, der er i lungerne, og der er derfor risiko for akut iltmangel. Det kan betyde, at man bliver bevidsthedspåvirket, går i koma og i værste fald kan det medføre kvælningsdød, siger hun. 

- Hvis man har et vedvarende stort forbrug, inaktiverer det B12 vitaminet i kroppen, og det medfører blodmangel og nerveskader, fortsætter Dorte Fris Palmqvist. 

Regeringen er klar med strammere regler

Den stigende brug af lattergas som rusmiddel har fået regeringen til at komme med et udspil, der skal gøre det sværere for unge at få fat i de små patroner. 

Det fortalte erhvervsminister Simon Kollerup (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) mandag på et pressemøde.

Det kommer blandt andet til at ske ved at sætte en aldersgrænse på 18 år for salget af patronerne, samt at gøre det ulovligt at sælge beholdere indeholdende mere end otte gram lattergas til private.

Risikoen for, at det går galt, når man tager lattergas, er ifølge Dorte Fris Palmqvist ret stor - og især hvis man tager meget over længere tid. Dog kan man ikke sige noget om, hvor lidt der skal til, før det kan gå galt.

- Vi ved, at det går galt, hvis man tager 50 patroner dagligt gennem et par måneder. Men er det nok at tage 10 patroner hver lørdag gennem et år eller to år? Det kan man ikke svare på på nuværende tidspunkt, siger hun. 

Tre dødsfald sættes i forbindelse med lattergas

På trods af, at der kan være voldsomme bivirkninger ved at tage lattergas, mener overlægen på Bispebjerg Hospital ikke, at man direkte kan sige, at det er mere skadeligt end at drikke sig fuld. 

- Det er også risikofyldt at drikke 30 øl en fredag aften. Man kan blive bevidsthedspåvirket, kaste op og få opkast ned i lungerne, så det er også en risiko. Så jeg synes ikke, man kan sige, hvad der er farligst, siger Dorte Fris Palmqvist.

Samtidig fortæller hun, at Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at der er fundet tre dødsfald sted, som kan sættes i forbindelse med brug af lattergas.

Dorte Fris Palmqvist fortæller, at Giftlinjen fik knap 40 henvendelser i hele 2018.

Allerede i september 2019 var det samme antal henvendelser rullet ind.