Overblik: Største kunsttyverier i Danmark

På årsdagen for tyveriet af Emil Nolde-maleriet fra Ølstrup Kirke ved Ringkøbing får du her et udpluk af kunsttyverier i Danmark gennem tiden.

NoldeArkiv.jpg

10 millioner kroner. Så meget er maleriet 'Middag i Emmaus', der er malet af den dansk-tyske kunstner, Emil Nolde, vurderet til. Indtil for præcis ét år siden hang det værdifulde maleri i Ølstrup Kirke ved Ringkøbing. Her fungerede maleriet som altertavle. Maleriet havde derfor både symbolsk og økonomisk værdi for kirken, menigheden og kirkegængerne.

Men den 11. marts 2014 slap en eller flere ukendte gerningsmænd afsted med maleriet. Ingen spor. Ingen vidner. Intet Nolde-maleri tilbage i Ølstrup Kirke.

Efterlyst via Interpol

Maleriet var speciallavet til kirken, som købte det for 340 kroner i 1904, og kunstværket havde hængt i kirken siden 1939.

I dag er det altså præcis et år siden, at en eller flere ukendte gerningsmænd  - formentlig ved hjælp en af en simpel skruetrækker - skruede det værdifulde maleri ned fra væggen og forlod Ølstrup Kirke. Siden har ingen set maleriet.

Politiet har efterlyst maleriet internationalt via Interpol og 'The Laws of Art', som er et britisk netværk inden for stjålet kunst. Menighedsrådet har udlovet en dusør på 100.000 kroner til dem, der kan føre til en opklaring af sagen.

Guldhorn, Rembrandt og Krøyer for millioner

Men tyveriet af Emil Nolde-maleriet fra Ølstrup er ikke det første kunsttyveri i Danmark. Og det bliver næppe heller ikke det sidste. Vi har samlet en oversigt over nogle af tidens mest kendte og spektakulære kunsttyverier:

  • Et af de mest kendte danske kunsttyverier skete helt tilbage i maj 1802

    . Her blev de originale Guldhorn stjålet ved et af Danmarkshistoriens mest spektakulære kunstkup. Tyven var en forgældet guldsmed, der nåede at smelte de uerstattelige danefæ om til mønter, smykker og skospænder, inden han blev fanget.

  • Tilbage i 1999

    gik det ud over Nivaagaard Malerisamling. Her blev hele to ekstremt værdifulde malerier af Rembrandt og Bellini stjålet under et røveri. Tilsammen til en værdi af 200 millioner kroner. Dermed er dette tyveri Danmarkshistoriens største værdimæssige kunsttyveri. Malerierne blev fundet uskadte blot syv måneder senere. Røverne og medhjælpere fik tilsammen 12 års ubetinget fængsel, hælerne 1,5 år. I 2003 blev filmen "Rembrandt" et hit i de danske biografer. Filmen var baseret på kunsttyverierne på Nivaagaard.

  • I år 2000

    blev to malerier af P.S. Krøyer stjålet fra Ellekilde Auktionshus i København af tre rambuktyve i en kassevogn. De to malerier var vurderet til tre-fire millioner kroner. De to malerier, "Parti fra Capri" og "Skagensjægere" blev fundet igen kun tre kvarter efter tyveriet og bragt tilbage til auktionshuset.

  • Med få dages mellemrum blev Gentofte Rådhus i 2002

    udsat for indbrud. Først forsvandt fire malerier af Egill Jacobsen torsdag nat, og onsdagen efter opdagede rengøringsfolkene, at Richard Mortensens oliemaleri "Dreux", der vurderes til omkring en million, var væk. Rengøringsfolk opdagede onsdag morgen, at kunstværket var stjålet. Malerierne var skruet fast på væggen og forsynet med en alarm, men til ingen nytte. I alt slap tyvene afsted med kunst for over én million kroner.

  • I 2002

    forsvandt to malerier til en anslået værdi på over 500.000 kroner fra Michael og Anna Anchers Hus i Skagen. Interpol blev underrettet, men efter få uger modtog politiet et anonymt tip, og malerierne blev fundet. Politiet fandt dog aldrig ud af, hvem der stjal malerierne i første omgang.

  • Ved et kup hos Georg Jensen i juni 2004

    forsvandt blandt andet sølvspisebestik til den jordanske dronning og 400 Georg Jensen-ure til en værdi på cirka otte millioner kroner.

  • En 44-årig mand sigtes i juli 2004

    for at stå bag flere kunsttyverier i Danmark til en samlet værdi af 7,8 mio. kroner. Blandt andre hos den belgiske maler Reinhoud d'Hase. Her forsvandt seks skulpturer til en værdi af 360.000 kroner. Tyven er tidligere sat i forbindelse med en række tyverier af Carl-Henning Pedersen-malerier.

  • En 45-årig, jysk kunsthandler idømmes i marts 2005

    fængsel i to et halvt år for tyveri af malerier til en værdi af tre millioner kroner hos tre danske kunstnere i Danmark, Sverige og Frankrig.

  • En 42-årig mand anholdes i august 2005

    for tyveri af knap 100 genstande fra Kunstindustrimuseet i København.

  • En kopi af de originale Guldhorn samt flere danefæ blev i september 2007

    stjålet fra Nationalmuseets afdeling 'Kongernes Jelling' ved Vejle. Tyvene smadrede sig vej ind til kopierne, der var udført i sølv og overtrukket med et tyndt lag guld. De originale Guldhorn var af massivt guld, og tyvene har højst sandsynligt troet, at kopierne også var af guld. Tyvekosterne blev senere fundet og kom hjem til museet igen.

  • I 2011

    blev et 6,5 millioner kroner dyrt P.S. Krøyer maleri stjålet fra et privat hjem på Østerbro i København. Tyvene slap også afsted med en frimærke - og møntsamling til en værdi af cirka to millioner kroner. Tre yngre mænd blev sidenhen anholdt og sigtet i sagen.

  • Udgangen af 2013

    fik den kendte provo-kunstner Kristian Hornslet stjålet flere malerier til en samlet værdi af op i mod 700.000 kroner fra sit atelier i Skovlunde.

Se mere om status i Nolde-sagen i vores udsendelse 19.30:

2:12
Selvom der ikke er noget nyt i sagen om det stjålne Nolde-maleri, tror de stadig på miraklet i Ølstrup.