OVERBLIK: Her er status på overenskomstforhandlingerne

​Det første reelle gennembrud i overenskomstforhandlingerne kom natten til onsdag. Det næste kan være tæt på.

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, omgivet af mediefolk i forbindelse med overenskomstforhandlingerne. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix

Der skal forhandles nye aftaler på plads for i omegnen af 745.000 offentligt ansatte, hvis nuværende overenskomster udløb 1. april.

Parternes egne forsøg på selv at forhandle sig frem til nye overenskomster for de ansatte i både stat, regioner og kommuner brød sammen i slutningen af februar. Derefter har det været op til forligsmand Mette Christensen at søge at få parterne frem til et forlig.

Sidste frist for at indgå en aftale i Forligsinstitutionen er 1. maj. Hvis ikke det lykkes, bryder en storkonflikt løs. Den vil lamme store dele af den offentlige sektor.

Sådan ser det ud lige nu:

Regionerne

  • Der er indgået en aftale for 40.000 ud af de i alt 120.000 ansatte i regionerne.
  • Bag aftalen står på arbejdsgiversiden Danske Regioner.
  • På lønmodtagersiden er det FOA, HK Kommunal, 3F - Fagligt Fælles Forbund, Socialpædagogerne, Dansk Metal, Dansk Socialrådgiverforening, Dansk El-Forbund, Teknisk Landsforbund, Fødevareforbundet NNF, Blik- og Rørarbejderforbundet, Malerforbundet og Serviceforbundet.
  • Resten af fagforeningerne, herunder blandt andet Dansk Sygeplejeråd, overvejer situationen og håber fortsat at få større sikkerhed om den betalte spisepause, hvis de skal være med i en aftale.

Kommunerne

  • Alle parterne på det kommunale område er tidligt fredag morgen igen samlet i Forligsinstitutionen.
  • Forhandlingerne har for nogle af parternes vedkommende været i gang hele natten.
  • Her har især lærernes arbejdstid været den helt store knast, men torsdag og natten til fredag melder parterne om fremskridt i forhandlingerne. Et forlig kan være tæt på, lyder det.

Staten

  • ​Forhandlerne fra det statslige område forlod Forligsinstitutionen kort før klokken to natten til fredag. De er indkaldt igen til fredag klokken 10.
  • På statens område er det især sikring af den betalte spisepause, der har været den helt store knast i forhandlingerne, mens også løn og lærernes arbejdstid har givet problemer.

/ritzau/