Overblik: Det store bankkup

Tirsdag morgen gik alarmerne i fire pengeinstitutter i det midt- og vestjyske. Tyve slap afsted med en endnu ukendt mængde værdier. Her er et overblik over det store bankkup.

Gummigeden på parkeringspladsen foran Den Jyske Sparekasse i Vinderup vidner om et særdeles professionelt indbrud i nat. Den blev brugt til at flå en tre tons tung kundeboks ud af væggen i sparekassen med en endnu ukendt mængde værdier. Samtidig havde alarmer i tre andre pengeinstitutter i landsdelen held med at vildlede politiet.

Politiet var bagud

Det opsigtsvækkende kup startede klokken 3.17 i nat, da alarmen gik i Nordeas filial i Lemvig. Blot syv minutter senere, klokken 3.24, gik alarmen i Sparekassen Kronjylland i Stoholm. Kort efter, 3.29, gik alarmen også i Den Jyske Sparekasse i Vinderup, og endelig gik alarmen også i Vestjysk Bank i Holstebro kl. 3.45.

De fire alarmer inden for blot en halv time overrumplede politiet i en sådan grad, at tyvene hele tiden virkede til at være et skridt foran. Politiet nåede aldrig at se tyvene. Ved alle de fire pengeinstitutter var tyvene væk, da politiet ankom.

- Der er tale om professionelt arbejde. Der er ingen tvivl om, at de mennesker, der har lavet denne koordinerede indsats er folk, der ved, hvad de har med at gøre, siger vicepolitiinspektør Michael Kjeldgaard hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Hverken i Holstebro eller i Lemvig var der tegn på indbrud. Men i Stoholm var indgangspartiet hos Sparekassen Kronjylland smadret. Her havde tyvene efterladt en lastbil 500 meter fra sparekassen, som havde været brugt til at bakke ind i fascaden på banken. Tyvene havde tømt en pulverslukker i lastbilens førerhus, angiveligt for at sløre eventuelle spor. Men der manglede tilsyneladende ikke noget i sparekassen.

Afledningsmanøvre
Det skulle dog kort efter vise sig, at det egentlige formål med de mange alarmer skulle findes i Vinderup. Den Jyske Sparekasse i byen er tilsyneladende det eneste ud af de fire gerningssteder, hvor tyvene er stukket af med værdier.
Politiet mener, de tre andre alarmer udelukkende havde til formål at aflede politiet fra det egentlige tyveri i Vinderup.

- Det ser ud som om, man reelt har villet stjæle boksen fra én bank, og at de andre tre steder reelt har været en afledningsmanøvre, siger politiinspektør Michael Kjeldgaard, der leder efterforskningen af sagen.

Stak af med bankboksen
I vinderup fik politiet heller ikke kontakt med tyvene. Faktisk nåede politiet første patrulje ikke langt ind i byen før patruljevognen punkterede. Tyvene havde spredt partisanersøm ved indfaldsvejene til Vinderup.

Da politiet nåede frem til Den Jyske Sparekasse fandt man endnu et forladt gerningssted. Indgangspartiet til sparekassen var også her blevet revet ud af væggen. Her med hjælp af en gummiged, der stod efterladt foran banken. Til gengæld manglede sparekassens tre tons tunge bankboks med 45 såkaldte kundebokse.

- Vi har det dårlig med det, fordi det er vores kunder det går ud over. Hvis det er vores egne penge, der forsvinder, så er det noget vi selv må stå på mål for. Men vi ved faktisk ikke, hvad kunderne har i de bokse. Og derfor står vi med en uforløst fornemmelse af hvad skaden egentlig er, siger områdedirektør Bent Jensen fra Den Jyske Sparekasse i Vinderup.

Da sparekassen netop ikke kender indholdet i kundeboksene, har ingen kunnet oplyse, hvor store værdier, der reelt mangler. Det opsigtsvækkende tyveri fra sparekassen i Vinderup tog cirka 10 minutter.

Større efterforskningsarbejde venter

Ved 9-tiden i formiddag blev sagen flyttet til politiets centrale efterforskning, som beskæftiger sig med større efterforskningsopgaver. Afdelingen har desuden ansvaret for efterforskning af sager, hvor der formodes at være tale om organiseret kriminalitet.

Først i løbet af formiddagen var alle fire gerningssteder spærret helt af, så eventuelle spor af gerningsmændene kunne sikres. Politiets efterforskning skal nu forsøge at vende slagets gang.

- Vi forsøger at samle op på, hvad der kan være af vidner og spor, men fremadrettet er vi samtidig i gang med at undersøge, hvem der kan være gerningsmændene bag dette, fortæller Michael Kjeldgaard.

Politiet har sikret videoovervågning fra pengeinstitutterne, men politiet har indtil videre ikke ønsket at offentliggøre billederne.

Politiet beder alle, der kan have set eller hørt noget i forbindelse med indbruddene i pengeinstitutterne at henvende sig til Midt- og Vestjyllands Politi på telefon 1-1-4.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.