OVERBLIK: Det siger partiledere på grundlovsdag

Christiansborgs partiledere holder vanen tro grundlovstaler. Læs hovedpunkterne her.

Partiledere

Landet over holder partiledere taler på grundlovsdag. Flere har dog gjort det virtuelt grundet corona.

Læs hovedpunkterne fra partiledernes taler her:

Statsminister og formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen

 
 
Foto: Socialdemokratiet

- Jeg har aldrig nogensinde i mit liv været så meget i tvivl, som i det her forår. Som i den her krise vi lige har været igennem. Dilemmaerne har været enorme. Det er de faktisk stadigvæk.

- Men at vi handlede så hurtigt. Det er – tror jeg – den vigtigste politiske beslutning, jeg nogensinde har truffet.

- De politiske forskelle – de vil selvfølgelig igen træde tydeligere frem, ikke mindst når vi går i gang med genopretningen af dansk økonomi. Vi kommer med hvert vores udgangspunkt. Meninger brydes. Og det er grundlæggende sundt.

- Men jeg vil gøre mit til, at vi stadigvæk efterstræber det brede politiske samarbejde. Jeg tror nemlig, at det gør resultaterne bedre. Og også mere holdbare.

Formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen

 
 
Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

- Der er en krise, som ikke er håndteret. Den økonomiske krise, som vi først nu for alvor begynder at mærke.

- Hellere for lidt og for sent, det lader til at være statsministerens (Mette Frederiksen, S, red.) svar til de danskere, der er blevet fyret eller står til at blive det.

- På blot tre måneder er syv års hårdt arbejde og fald i ledigheden tabt på gulvet. Væk på en brøkdel af den tid, det har taget at skabe det.

- Reformer har gjort den danske økonomi stærk. Men den er ikke usårlig.

- Og selv ikke den stærkeste økonomi kan i længden klare flere arbejdsløse, færre arbejdspladser, mindre vækst og større gæld. 

Politisk leder for De Radikale Morten Østergaard

 
 
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

- Jeg vil gerne takke regeringen. Mine kolleger i Folketinget. Og utrættelige sygeplejersker, pædagoger, læger, kasseassistenter, lærere, embedsfolk og alle andre, der har stået i frontlinjen i kampen mod corona.

- Min samvittighed er bundet til den grønne omstilling. Jeg var grøn, før jeg blev radikal. Derfor kan jeg ikke sidde stille – når vi nu har muligheden for at gøre en forskel. Hvordan skal vi kunne se vores børn og børnebørn i øjnene, hvis vi svigtede nu?

Formand for SF Pia Olsen Dyhr

 
 
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

- Krisen har tvunget os politikere til at træffe nogle af de mest vidtgående ting, vi kan forestille os. Det har ikke været let. Vi har begrænset danskernes frihed. Det har været helt nødvendigt og rigtigt.

- Denne gang er det ikke dem, der har mindst, der skal holde for. Vi skal løfte i fællesskab og sætte gang i de opgaver, der ikke kan vente. Nemlig den grønne omstilling.

- Vi skal udvise samfundssind. Også efter krisen.

Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl

 
 
Foto: TV2

- Da corona-virus holdt sit indtog i Danmark, var det helt rigtigt hurtigt at lukke ned. Vi så billederne fra Italien og skulle gøre alt for at undgå tilsvarende forhold i vort land. Så herfra er der ingen kritik af den resolutte håndtering tilbage i marts måned.

- Vi var enige med Mette Frederiksen i, at der skulle gribes hurtigt ind. Men derefter er det altså gået ned af bakke. Vi har oplevet en regering, der har været mere og mere egenrådig. Kører sit eget løb. Inddrager alle omkring sig mindre og mindre.

- Jeg har sagt dette før: Corona-virus er ikke en fjende, der lytter med. Og så angriber på en ny måde i morgen, fordi vi har talt om den. Hvordan vi håndterer corona, kan vi tale åbent om. Der er ingen grund til, at vi ikke må vide, hvad eksempelvis sundhedsmyndighederne præcist mener. Hvilken rådgivning de har givet regeringen.

- Der er så mange uafklarede spørgsmål, som man i et åbent og demokratisk samfund skal finde fælles løsninger på. Ikke ved at vente på et nyt pressemøde, hvor en statsminister bare orienterer befolkningen, men hvor folkets repræsentanter, som de er valgt, bestemmer.

Formand for De Konservative Søren Pape Poulsen

 
 
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

- Med Covid-19 fik vi forsamlingsforbuddet. Det gik også stille for sig. Der var ingen diskussioner eller hævede høtyve. Vi vidste, at vi stod i en sundhedskrise og at det personlige ansvar var afgørende. Og fordi vi troede, at det var statsministerens anbefaling.

- Jeg vil ikke bruge grundlovsdag til at dvæle ved, i hvilket omfang vi blive ført bag lyset. Eller hvad prisen har været for, at vi gik længere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Politisk leder for Alternativet Josephine Fock

 
 
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

- Vi har ikke kunnet gøre de ting, vi ville. Det har vi ikke, fordi vi har en coronakrise. Heldigvis bor vi i et land, hvor det er demokratiet, der i en kort overgang har sat vores grundlovssikrede ret ud af kraft.

- Jeg synes, vi skal mærke efter, hvor store konsekvenser det har, når vi ikke kan bruge vores rettigheder.

- Naturen og klimaet skal have samme rettigheder som os mennesker. De skal skrives ind i grundloven.

Formand for Nye Borgerlige Pernille Vermund

 
 
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

- Grundloven giver os frihed til at gøre de gode ting, vi gerne vil. Nu åbner vi Danmark igen. Og lige så hurtigt det gik med at lukke ned, ligeså langsomt går det desværre at lukke op. Det piner mig.

- For det hensyn, vi tog til de ældre, de syge og de svage, da vi lukkede ned, skal vi også tage ved at åbne igen, så snart det kan lade sig gøre forsvarligt. Og det kan det nu.

Formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh

 
 
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

- Det vigtige ved friheden er, at man bruger den til at tage ansvaret på sine skuldre.

- Når vi kæmper for en politik, der sænker skatterne og sætter gang i væksten, så er det ikke fordi, vi gerne vil have en større bil. Men for at vores børn og de kommende generationer i vores lille nation får noget endnu bedre, end de vi har fået i arv.

Formand for Kristendemokraterne Isabella Arendt

 
 
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

- Der er netop nu store muligheder for at lave forandringer i vores land. Vi skal ikke tilbage til en psykiatri i knæ. Vi skal have ligestillet sundhedsvæsnet.

- Vi skal ikke tilbage til store krav til bureaukrati, dokumentation og en sundhedsplatform, der ikke virker. Vi skal ikke tilbage til centralisering og lukning af lokale sygehuse. Vi skal sikre sundhedshuse i hele landet.

Formand for Partiet Fremad Simon Emil Ammitzbøll-Bille

 
 
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

- Det handler om, at loven er lige for alle, og at ingen står over loven. Også ministre.

- Derfor er det ikke rart at se, hvordan Inger Støjberg (V) agerer, og hvordan hendes slyngveninde fra Nye Borgerlige, Pernille Vermund, laver kampagner. Retsstaten finder ud af, hvem der har skyld og hvordan det skal sanktioneres.

- Det er endnu et eksempel på, at Nye Borgerlige ikke er så glade for retsstaten, så det gør noget.

/ritzau/