Over 100 krigsveteraner vil have erstatning

Krigsveteraner, der har fået afslag på en arbejdsskadeerstatning, lægger nu sag an mod staten.

Amatøroptagelser fra Balkan.
Amatøroptagelser fra Balkan.

Danske soldater har de sidste mange år været udstationeret til verdens brændpunkter. Nogle af soldaterne lider i dag blandt andet af posttraumatisk stress. De vil nu gå rettens vej, så lidelserne bliver anerkendt som arbejdsskader, de har fået på grund af de farlige missioner.

Indtil videre ser det ud til, at flere end 100 krigsveteraner vil gå rettens vej i håbet om at få tilkendt erstatning. En advokat mener dog, at det kun er toppen af isbjerget, der ses nu. Sagerne bliver rejst i samarbejde med Forsvarets fagforeninger, der er harme over samfundets manglende anerkendelse af soldaternes lidelser, som fortrinsvis er posttraumatisk stress.

- Det er godt, at vi får gensagsbehandlet, hvor man måske kan komme med en anden konklusion, end man er kommet med tidligere, siger formand for Centralforeningen for Stampersonel, Jesper K. Hansen.

De bliver godt belastet i de perioder, de går med det her.

Sagsforløbet forværrer lidelsen

Den psykiske lidelse bliver ofte forstærket af de meget lange sagsbehandlingsforløb hos Arbejdsstyrelsen, og de afslag veteranerne får på deres sager.

- De bliver godt belastet i de perioder, de går med det her. Der er ingen tvivl om, at den smule energi, de har, bliver suget ud af det her forløb, selvom de ikke til dagligt skal gøre noget. Det ligger i baghovedet, og det fylder og stresser, siger Michael Vester, der er veterankoordinator i Viborg.

De første civile søgsmål kommer for retten i starten af april. 

2:02
Mød krigsveteranen Heine Andersen her i indslaget