Otte gode råd: Sådan kommer du bedst tilbage efter ferien

Det kan være hårdt at komme tilbage på arbejde efter en god ferie. Men vi har samlet en række råd til, hvordan du klarer opgaven bedst.

Foto: Scanpix / Simon Skipper

Feriebillederne er taget, og strandstolen eller vandreskoene er blevet byttet ud med de vanlige omgivelser på arbejdspladsen.

Det kan være hårdt at komme i gang igen, især hvis man har haft en længere og meget afslappet ferie. I denne uge sætter TV MIDTVEST fokus på, hvordan Midt- og Vestjyderne kommer hjem fra sommerferien, og i den forbindelse har vi talt med ekspert i arbejdsglæde og stifter af arbejdsglæde.nu, Alexander Kjerulf, om, hvordan man kommer tilbage fra en forhåbentligt dejlig ferie.

- Først og fremmest vil jeg sige, at hvis man har det decideret dårligt med at komme tilbage fra ferie og kun tænker på næste gang, man har fri, så kan det være et signal om, at man måske skal lave noget andet. Man skal glæde sig til at komme på ferie, men også til at komme på arbejde igen, forklarer han.

Ellers fokuserer han på, at man skal huske ikke at lægge for hårdt ud.

- Noget jeg selv gør er aldrig at starte med den største og mest komplicerede opgave. Start roligt ud, især hvis du er kommet lidt bagud. Det skal man acceptere, så man ikke starter stresset ud, siger han.

Otte gode råd til en god start

1. Start stille og roligt op
Lad være med at kaste dig over de sværeste og mest komplekse opgaver den første dag. Hvis du har nogle nemme ting der ligger så start med dem, så du komme stille og roligt i gang. På den måde oplever du at få noget fra hånden fra dag ét.
2. Giv dig selv lov til at være bagud
Når du kommer tilbage fra ferie, vil der automatisk være en masse arbejde du er bagud med. Forvent ikke at du kan nå det hele første dag, tag det vigtigste først og fordel så resten af opgaverne ud på hele ugen. Giv simpelthen dig selv lov til at være bagud og indhente arbejdet i et passende tempo.
3. Tag ikke overarbejde
Specielt på grund af de mange opgaver du er bagud, kan det være fristende at starte efter ferien med et par ekstra lange arbejdsdage for at indhente nogle opgaver. Lad være med det. Hold nogle helt almindelige arbejdsdage og hold fast i punkt 2.
4. Sig til hvis du har brug for hjælp
Bed kollegerne eller chefen om hjælp, hvis du har brug for det. Det er altid i orden og bede om hjælp. Opgaverne er ikke dit ansvar alene, men det er nu engang dit ansvar at melde ud, hvis der er noget du har brug for.
5. Tal med dine kolleger
Tag en snak med kollegerne, spørg eventuelt ind til deres ferie. Det er vigtigt at have gode relationer til dine kolleger (og din chef), og det kræver, at I hele tiden arbejder på at skabe og vedligeholde jeres relationer. Tal med dem, når I siger godmorgen, ved kaffemaskinen eller spørg eventuelt en kollega om I skal spise frokost sammen.
6. Reflekter
Kig tilbage på første halvår. Er der noget, der har givet dig rigtigt meget, så sørg for at fortsætte med det. Finder du til gengæld ud af, at der var noget der ødelagde din arbejdsglæde, skal du sørge for at få gjort noget ved problemet.
7. Spring ud som glad
Beslut dig for at have arbejdsglæde. Gør simpelthen mere af det der gør dig glad. Det betyder ikke at du skal springe rundt og være lalleglad, det handler om at være oprigtig glad. Vi er alle forskellige og viser vores glæde forskelligt. Så lav ikke om på dig selv, men tag eventuelt hver dag 1-2 minutter hvor du mærker efter, så du hele tiden ved hvordan du har det.
8. Spred arbejdsglæde
Beslut dig for at skabe arbejdsglæde for dine kolleger. Gør hver dag en lille ting for at gøre en kollega glad. Tilbyd din hjælp, hent en kop kaffe til ham/hende, ros en kollega, der har fortjent det, tag hjemmebag med på job og husk selvfølgelig at sige godmorgen – hver morgen.

Kilde: Arbejdsglæde.nu