Øst-kriminalitet et hverdagsproblem

Hver dag sin sigtelse mod en person fra Østeuropa. Politiinspektør mener dog, at Midt- og Vestjyllands Politi har nogenlunde styr på tingene.

Kriminelle østeuropæere, der begår tyveri og indbrud er blevet hverdagskost i Midt- og Vestjylland. Selvom politiet i 15 år har forsøgt at komme problemet til livs, viser de seneste tal, at politiet i 2010 i gennemsnit rejste en sigtelse mod en østeuropæer hver dag.

Midt- og Vestjyllands Politi rejste i 2010 i alt 364 sigtelser mod østeuropæere for overtrædelser af straffeloven. Tallene omfatter borgere fra Estland, Letland, Litauen, Polen, den russiske føderation, Hviderusland, Ukraine, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Rumænien og Bulgarien.

Der er tale om en stigning i forhold til 2007, hvor det dengang nyetablerede Midt- og Vestjyllands Politi første gang kunne præsentere et samlet tal for antal sigtelser rejst mod østeuropæere i Midt- og Vestjylland.

- Vi har nogenlunde styr på det

Spørgsmålet er så, om stigningen skyldes, at der reelt er flere østeuropæere i Midt- og Vestjylland, der begår kriminalitet, eller om politiet bare er blevet bedre til at finde og sigte de kriminelle østeuropæere.

Politiinspektør Ole Henriksen mener, at der er tale om en kombination af begge dele. Og han erkender, at østkriminalitet er blevet et stort problem, som er kommet for at blive.

- Jeg føler faktisk, at vi har nogenlunde styr på det, fordi tallene er ikke vokset de sidste tre år, og det er de andre steder, siger han til TV/MIDT-VEST.

Satte specialstyrke ind

Det er efterhånden 15 år siden, politiet i Midt- og Vestjylland første gang besluttede at sætte målrettet ind mod kriminalitet begået af østeuropæere. Dengang i 1996 besluttede flere af de gamle kredse i fællesskab, at biler med østeuropæiske nummerplader skulle stoppes og tjekkes.

Ved årtusindeskiftet blev problemet så omfattende, at politiet lavede en decideret special-styrke, der skulle dæmme op for kriminaliteten. 

Østkriminalitet omfatter i dag i de værste tilfælde hårde bevæbnede røverier, men i de fleste tilføde er der tale om sager om indbrud og GPS- og airbagtyverier.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.