Ordrerne regner ned over Vestas i rekordkvartal

I tredje kvartal omsatte Vestas for 27 milliarder kroner. Det gav den største ordrebeholdning nogensinde.

Ordrerne flyver ind hos Vestas, og aldrig før har den danske vindmøllemager haft så mange opgaver liggende, som det er tilfældet nu.

Sammen med selskabets regnskab for tredje kvartal, der er offentliggjort torsdag morgen, kan Vestas fortælle om en rekordhøj ordrebeholdning på 32,8 milliarder euro. Det svarer til omkring 245 milliarder kroner.

quoteVestas er jo en meget betydelig spiller i den her industri, ligesom Vestas generelt set har en god konkurrencekraft

Per Hansen, investeringsøkonom

Baggrunden for den rekordhøje beholdning er, at der i løbet af kvartalet tikkede nye ordrer ind med en samlet værdi på 3,5 milliarder euro - cirka 26 milliarder kroner.
Det var en stor stigning i forhold til året før, hvor ordreindgangen lød på 2,5 milliarder euro.
Tilgangen af nye ordrer var med til at løfte Vestas' omsætning i kvartalet med 30 procent til 3,6 milliarder euro - 27 milliarder kroner - sammenlignet med samme kvartal sidste år.

- Stigningen i omsætningen var drevet af alle regioner og afspejler de historisk høje aktivitetsniveauer, siger Henrik Andersen, administrerende direktør hos Vestas, i en kommentar til regnskabet.

Lavere priser på vindmøller har haft god effekt

Ordrebeholdningen hos Vestas dækker både over vindmøller, som selskabet skal producere og levere, samt serviceaftaler vedrørende eksisterende møller.

Hos børsmægleren Nordnet vurderer investeringsøkonom Per Hansen, at Vestas nyder godt af en generelt stor efterspørgsel i vindmøllemarkedet.

- Og Vestas er jo en meget betydelig spiller i den her industri, ligesom Vestas generelt set har en god konkurrencekraft, siger Per Hansen.

Han bemærker dog også, at Vestas kan være gået lidt på kompromis med sine priser, da vindmøllerne i gennemsnit er blevet solgt en smule billigere end i samme kvartal året før.

De gennemsnitlige lavere salgspriser forhindrer imidlertid ikke Vestas i at tjene flere penge, da vindmøllefabrikanten i tredje kvartal havde et overskud på 303 millioner euro - eller i underkanten af 2,3 milliarder kroner. Det var knap og nap en milliard kroner mere end samme kvartal sidste år.

På aktiemarkedet er investorerne stærkt begejstrede for regnskabet fra Vestas, og efter en halv times handel stiger selskabets aktie med godt otte procent. Det betyder, at Vestas er blevet omkring 8,5 milliarder kroner mere værd.