Opsigtsvækkende sag om gruppevoldtægt begynder nu i landsretten

En omdiskuteret sag, hvor fire unge mænd i byretten blev frifundet for en påstået voldtægt, skal nu prøves i landsretten.

Onsdag tager Vestre Landsret i Viborg hul på den første retsdag i en spektakulær sag, hvor fire unge mænd er tiltalt for at have begået "voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje" mod en dengang 19-årig kvinde i en lejlighed i Herning i december 2017. 

Sagen kort

I forbindelse med overgrebet skulle mændene blandt andet have fået pigen til at udføre oralsex på to af dem, mens de ifølge anklageskriftet også skulle have ført forskellige ting op i pigens skede og endetarm.

Frifundet i byretten

Da sagen blev behandlet i byretten i Herning i august og september sidste år stod det klart, at det seksuelle samvær havde fundet sted. 

Noget af det var endda filmet på video, og de tiltalte forklarede på skift, hvordan de huskede aftenen i december. Hele tvisten i byretten var derfor, om pigen frivilligt var gået med til de ting, der foregik, eller om der var tale om et overgreb.

De unge mænd var også tiltalt for at have dopet kvinden forud for overgrebet, men allerede på førstedagen i byretten stod det klart, at der ikke var fundet spor af stoffer i hverken kvindens urin eller blod. 

Efter otte retsdage blev de fire mænd frifundet for tiltalerne om bedøvelse og efterfølgende voldtægt.

De tre juridiske dommere ved Retten i Herning fandt de tiltalte skyldige i anklagen. Det samme gjorde tre nævninge. Men de tre sidste nævninge mente ikke, at det var bevist, at kvinden var bedøvet. Kendelsen "skyldig" kræver, at der er flertal både blandt dommere og nævninge. Men stemmeligheden blandt nævningene betød, at der skulle ske frifindelse.

En retsmediciner slog i dag fast, at der ikke er fundet bedøvende stoffer hos den forurettede i sagen om en gruppevoldtægt ved Retten i Herning.

19 forhold i alt

Forholdet fra december 2017 er dog ikke det eneste i sagen. En af de tiltalte har ifølge anklagemyndighedens opfattelse mere på samvittigheden. Han er i alt tiltalt for 19 forhold, der blandt andet dækker over andre voldtægter eller forsøg på det, deling af krænkende billeder, besiddelse af dopingmidler og forsøg på at smugle et brev ud af arresten, hvor han forsøgte at påvirke en forklaring i retten. 

Han blev i byretten frifundet for yderligere to voldtægter udover den påståede fra december 2017. Tilgengæld blev han dømt for en "voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje" mod en tidligere kæreste, der skulle være foregået i marts 2013. Derudover blev han blandt andet også kendt skyldig i at have fotografet og delt pornografiske billeder af to piger. 

Desuden havde han selv erkendt forsøget på at smugle et brev ud af arresten samt besiddelsen af dopingmidler.

Han fik 1 år og fire måneders fængsel samt en betinget udvisning af Danmark, mens de andre tre blev idømt dagsbøder for at have taget billeder og optaget video af den 19-årige kvinde under de seksuelle akter i december 2017. 

Anket til landsretten

Knap 14 dage efter dommen i byretten ankede Statsadvokaten dommen til landsretten.

- Efter en grundig gennemgang af beviserne og forklaringerne er det vores opfattelse, at der er udsigt til at opnå et andet resultat i landsretten, sagde statsadvokat, Kirsten Dyrman, til TV MIDTVEST i september. 

I forbindelse med domsafsigelsen blandede flere politikere sig i den offentlige debat, men Statsadvokaten fastslog, at beslutningen var baseret på en objektiv vurdering, som ikke var påvirket af den debat, der var omkring sagen.

Ifølge Statsadvokaten var der tale om en principiel sag. 

Landsretten har afsat 11 retsdage til at behandle sagen. På førstedagen onsdag vil dommen fra byretten blive læst op, og i løbet af dagen vil anklager og forsvarer tage hul på afhøringerne af de fire tiltalte. 

Flere af landets retsordførere kræver nu, at kvinder i fremtiden står langt bedre i voldtægtssager. Reaktionen kommer, efter fire mænd i går blev frikendt for en gruppevoldtægt i Herning - en dom, der i dag gi'r massiv politisk forargelse.