Oppositionen kritiserer ny landbrugspakke

Radikale Venstre og Socialdemokraterne revser regeringen for ikke at lave en bred politisk aftale.

Landrug høst

Den nye landbrugsaftale, som regeringen kalder grøn, bliver af oppositionen betegnet som sort i miljømæssig forstand.

Simon Kollerup (S), landbrugs- og fødevareordfører, kritiserer regeringen for ikke at lave en bred politisk aftale.

"Det er en sort dag for det grønne Danmark. Regeringen har desværre ikke evnet at lave en bred politisk aftale. Det er en skam, fordi det betyder, at den balance mellem en fremgang for miljøet og vækst og arbejdspladser, som Socialdemokraterne står for, desværre slet ikke er til stede. Faktisk synes jeg også, det er en skam for landmændene, at det nu bliver et meget smalt forlig," skrev Simon Kollerup på sin Facebookside sent mandag aften.

Han fortsætter opslaget med, at "det, der kunne have været en fin sejr for miljøet og væksten, er endt som en fiasko. Landmændene bliver rigere, miljøet bliver fattigere. Derfor kan Socialdemokraterne ikke være med i de borgerliges pakke til landbruget."

Også Radikale Venstre er utilfredse med regeringen.

- Radikale har forladt forhandlingerne om landbrug. Vi havde et krav om Maabjerg, men Venstre ville ikke. Der er simpelthen ikke villighed hos dem til de mange job, skriver Andreas Steenberg (RV), landbrugs- og fødevareordfører, til TV MIDTVEST.

Med Maabjerg hentyder Andreas Steenberg til, at Maabjerg Energy stadig venter på grønt lys til at bygge det bioethanol-anlæg, der kan skabe omkring 1000 arbejdspladser og lave miljørigtig brændstof. 

Minister afviser anklagerne

Socialdemokraterne og Radikale Venstre sad med i forhandlingerne om en ny fødevare- og landbrugspakke til det allersidste. De forlod forhandlingerne mandag aften, og kort efter havde Venstre-regeringen indgået en aftale med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.
    
Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) afviser anklagerne fra oppositionspartierne.
    
- Vi leverer fuldt ud på miljøbeskyttelse. Der er virkelig blevet forsøgt fra blå bloks side at gøre en indsats for at række hånden ud mod Socialdemokraterne og De Radikale, og jeg er overrasket over, at de valgte ikke at deltage i den her aftale, for jeg mener, de kan sætte flueben ved mange af deres krav, siger ministeren til Ritzau.
    
Landbrugs- og fødevarepakken indeholder i alt 30 initiativer under et bæredygtigt grundlag, øget råvaregrundlag, styrket konkurrenceevne, udvikling af fremtidens fødevareproduktion samt en fremsynet eksportindsats.