Opposition i stormløb mod minister om MRSA

Oppositionen kalder miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i samråd om antibiotika til svin.

Svin-i-stald-2.jpg
Foto: Arkiv

Det omstridte antibiotikum tetracyklin udfases for langsomt i svineproduktionen, så mennesker smittes med MRSA.
    
Det mener en samlet opposition, som kalder miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i samråd efter efterårsferien.
    
Det oplyser Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, De Radikale og SF i en skriftlig kommentar.
    
Svineproducenter bruger årligt 20 ton tetracyklin mod diarré i smågrise. Tetracyklin er medvirkende til problemer med multiresistente MRSA-bakterier i svinestaldene.
    
I 2015 blev de fleste partier enige om en MRSA-plan.
    
Ifølge oppositionen har ministerens embedsmænd advaret om, at den langsomme udfasning af tetracyklin kan stride mod MRSA-planen. Den skal sikre, at danskere ikke smittes af resistente bakterier.
    
- Ministeren har nu givet urigtige oplysninger til Folketinget i flere omgange, og derfor vil den samlede røde blok kalde Esben Lunde Larsen i samråd straks efter efterårsferien, skriver partierne.
    
Socialdemokratiets fødevareordfører, Simon Kollerup, mener, at Esben Lunde misbruger Danmarks Tekniske Universitet. DTU har drøftet sagen med Miljø- og Fødevareministeriet.
    
DTU's forskere kan ifølge tidsskriftet Ingeniøren ikke genkende ministerens forklaring om, at DTU har godkendt en senere udfasning af tetracyklin.
    
 - Det er uværdigt af en tidligere forskningsminister at skubbe forskere foran sig på den måde. Sagen er, at han har vildledt Folketinget og må tage konsekvensen af det, siger Simon Kollerup.
    
 Sagen skal have konsekvenser, kræver Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding.
    
 Hun kalder sagen "rystende og selvfølgelig fuldstændig uacceptabel".
    
De Radikales fødevareordfører, Andreas Steenberg, anklager Venstre for at "tænke mere på landbruget end på danskernes sundhed".
    
 - Man er klar til at fortælle usandheder over for Folketinget for at dække over det faktum, siger Andreas Steenberg.
    
/ritzau/