Operation X-bagmænd nægter skyld

Fire journalister er tiltalt for ulovligt at trænge ind på minkfarme.

I dag begyndte retssagen mod fire journalister bag TV2-programmet Operation X, der er sigtet for ulovlig indtrængen på privat grund.

Det er blandt andre værten, Morten Spiegelhauer, og Ekstra Bladets nyhedschef, Miki Mistrati, der er tiltalt for at gå over stregen i deres jagt på at dokumentere dårlige forhold for dyrene på landets minkfarme. I 2009 fik 31 minkfarme landet over uventet besøg af dyreaktivistgruppen Anima. Gruppen var blevet udstyret med et kamera af Miki Mistrati, så aktivisterne kunne filme forholdene hos minkene. Morten Spiegelhauer fulgte på et tidspunkt i hælene på aktivisterne, da de sprang over et hegn for at komme ind til minkene.

TV-værten har dog tidligere fortalt TV/MIDT-VEST, at han i dette tilfælde lænede sig op ad nogle tidligere sager i Højesteret, hvor det har været slået fast, at man som journalist godt må følge ulovligheder, hvis de har en væsentlig samfundsmæssig interesse.

Ud over journalisterne var også aktivisten Thorbjørn Schøinning på anklagebænken. Anklagen går både på at krænke privatlivets fred, men også på at aktivisterne skabte en risiko for at eventuelle sygdomme i en besætning kunne blive spredt rundt til de farme, de brød ind hos.

To afhørt

Dagens retsmøde gik langsommeligt i gang, da forsvaret i første omgang prøvede at få retten til at afvise sagen med begrundelsen om, at den var forældet. Dette lykkedes dog ikke.

Derefter blev Miki Mistrati og Anima-aktivisten Thorbjørn Schiønning afhørt. Sidstnævnte forklarede, at han vidste, det var ulovligt at trænge ind på minkfarmene, men at TV2's advokat havde vurderet, at en sådan forbrydelse højst ville give en bødestraf.

På den baggrund mente Thorbjørn Schiønning, at det var risikoen værd. Det eneste, aktivisten fortrød, var, at han ikke havde bedt journalisterne om kildebeskyttelse, så han ikke kunne blive genkendt.

Miki Mistrati sagde under dagens retsmøde, at han ikke fortrød sagens gang. Alle tiltalte nægter sig skyldige i, at deres indtrængen var en lovovertrædelse, da afsløringerne senere har været til gavn for samfundet med skærpede regler i mink-branchen. De vil derfor frifindes i sagen.

 

Her kan du se mere om, hvad der skete på dagens retsmøde:

Journalister fra programmet Operation X står tiltalt for at have brudt ind på en minkfarm

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.