Omfattende narkosag har ’international forgrening’ - Politiet tilfredse med anholdelser

Anholdelser af flere bagmænd i en stor kokainsag sender et signal, mener vicepolitiinspektør Jim Hansen.

Når Retten i Viborg den 16. december begynder retssagen mod flere bagmænd i en omfattende narkosag, er det en sag, der har internationalt karakter.

De anholdte mænd i sagen, der retsforfølges ved Retten i Viborg, er nemlig alle fra udlandet. Det drejer sig om en mand med hollandsk baggrund, to mænd med syrisk baggrund samt tre mænd med ukrainsk baggrund.

- Det er en sag, der har international forgrening. Det gør, at ressourcerne, der skal bruges, på efterforskningen bliver store, fortæller vicepolitiinspektør Jim Hansen fra Central Efterforskning hos Midt og Vestjyllands Politi.

Udover disse seks mænd er der også anholdt en dansk kvinde i sagen. Hendes sag bliver dog behandlet ved Retten i Kolding.

Længere tids efterforskning

11. december 2018 foretog Midt- og Vestjyllands Politi en stor politiaktion, hvor alle de tiltalte blev anholdt.

Det var den foreløbige kulmination på en sag, der startede allerede i slutningen af 2017, hvor politiet fik de første oplysninger.

Mængden af kokain, som de tiltalte anklages for at have bragt ind i landet, ligger på et ’tocifret kilotal i den høje ende’, fortæller Jim Hansen.

- Det her viser, at det er en alvorlig sag. Strafferammen bliver udnyttet – om ikke fuldt ud – så i den høje ende, når straffen skal gives, hvis man bliver dømt skyldig, slår han fast.

Sender signal med anholdelser

Hos Midt- og Vestjyllands Politi er det en målsætning for afdelingen Central Efterforskning at anholde personer i denne slags sager.

I denne specifikke sag er der anholdt både bagmænd og kurere – altså de personer, der har smuglet kokainen ind i landet.

- Det handler om at give et signal om, at vi også går efter bagmændene. Selvfølgelig gør vi det. Det er vi også sat i verden for i efterforskningsafdelingen i Midt og Vestjyllands Politi, siger Jim Hansen om det særlige fokus.

Der er afsat 20 retsdage til sagen, der begynder 16. december. Der falder derfor først dom tidligst i starten af 2020.

Alle de seks tiltalte mænd, der skal i Retten i Viborg, nægter sig skyldige.

Flere udenlandske mænd er tiltalt for at have smuglet mange kilo kokain ind i landet. Få sagens overblik her.