Økologien tager et nyt tigerspring

Næsten 1000 landmænd står klar til lægge deres gård om til økologi eller udvide deres nuværende økobedrift.

Foto: TV2

Danskerne lægger flere økologiske fødevarer i indkøbskurven end nogensinde. Det giver stadigt flere landmænd mod på at droppe kunstgødning og sprøjtemidler og gå økovejen og ofte til bedre priser, end de konventionelle landmænd kan opnå.
    
Næsten 1000 landmænd har i år søgt om støtte til at omlægge gården til økologi eller udvide deres økologiske areal. I alt er der søgt støtte til et areal på over 41.000 hektar, hvilket svarer til to gange Møn. Dermed står Danmarks økologiske areal til at vokse med op mod 19 procent. Sidste år var næsten på samme niveau.
    
I alt skønnes den nye søgning om omlægningsstøtte at bringe det økologiske areal i Danmark op på omkring 10,5 procent af det samlede landbrugsareal.
    
Regeringen og Dansk Folkeparti har besluttet at fremrykke ekstra midler, så alle landmænd, der opfylder betingelserne, kan få støtte. Dermed vil der i år samlet være op til 315 millioner kroner til økologisk arealtilskud.
    
- I supermarkeder, i kantiner, på restauranter og på eksportmarkederne stormer økologien frem. Økologi har udviklet sig til en stærk sektor med stort kommercielt potentiale. Udviklingen bliver drevet af danskernes efterspørgsel efter mere økologi, og det er opløftende, at så mange landmænd står klar til at producere flere økologiske varer, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).
    
Den store interesse, som betyder den største omlægning til økologi siden slutningen af 90'erne, kan dog betyde, at nye økologer må væbne sig med tålmodighed på grund af lidt længere sagsbehandlingstider.
    
Til gengæld lover regeringen og Dansk Folkeparti, at de nødvendige midler bliver afsat.
    
- Når landmænd ønsker at omlægge til økologi, skal de også have den lovede omlægningsstøtte til det. Vi håber, at sagsbehandlingen går så hurtigt som overhovedet muligt, så pengene kan blive udbetalt, siger landbrugsordfører Lise Bech (DF).
    
- Men det er klart, at når antallet af ansøgere vokser så meget, som det gør for tiden, tager det lidt længere tid at komme igennem alle ansøgningerne, siger hun.

 

Økologien boomer i verdens førende økoland

* Der har de senere år været en markant stigning i ansøgningerne til omlægning eller udvidelse af det økologiske areal i Danmark, der ifølge den seneste opgørelse fra 2016 nu udgør 217.000 hektar.
    
* Støtteordningen økologisk arealtilskud under det danske Landdistriktsprogram gives som femårige tilsagn. Tilskuddet består af et basistilskud med mulighed for tillæg til omlægning og reduceret anvendelse af kvælstof samt et frugt- og bærtillæg.
    
* Salget af økologiske varer i danske supermarkeder og butikker nåede med en stigning på 14 procent fra 2015 til 2016 op på 8,0 milliarder kroner. Det økologiske detailsalg udgjorde i 2016 9,6 procent af det samlede fødevaredetailsalget.
    
* Salget til økologisk foodservice som kantiner, hoteller og restauranter steg med 21 procent til 2 milliarder kroner bare fra 2015 til 2016. Økologiske varer udgjorde i 2016 9,2 procent af det samlede fødevaresalg til foodservice sektoren.
    
* Eksporten af økologiske fødevarer og produkter steg med 13 procent til knap 2 milliarder kroner fra 2014 til 2015.
    
Kilde: Miljø- og fødevareministeriet.

  
/ritzau/